Prati nas

Vijesti

Pazite tko vas masira

‘Maserke’ su naivnom starcu s Trešnjevke ukrale preko pola milijuna kuna

Osobe koje vam pokucaju na vrata nudeći medicinske usluge, često su prevaranti koji vam žele prodati bezvrijedan proizvod ili još gore. U slučaju muškarca iz Zagreba, radilo se o razbojnicama koje su ga opljačkale.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Heike Frohnhoff/Pixabay

“Jučer 2. ožujka između 15 i 16 sati na Trešnjevci u Ulici Božidara Adžije, 82-godišnjak je pustio u stan dvije nepoznate ženske osobe koje su mu ponudile uslugu masaže. Kada su napustile stan, shvatio je da su iskoristile njegovu nepažnju i otuđile više stotina tisuća kuna”. To je kratko priopćenje koje je objavila Policijska uprava zagrebačka.

Jutarnji list pak javlja da je naivni starac, nakon kratkog razgovora, razbojnice koje su mu pokucale na vrata pustio u stan, jer su se predstavile kao maserke koje pružaju usluge masiranja osobama starije životne dobi.


Nažalost, prekasno, shvatio je da su “maserke” temeljito istražile njegov stan te da su mu odnijele preko pola milijuna kuna. Nakon što je uočio da u sobi ima ispreturan ormar, obratio se za pomoć policiji koja je u stanu napravila očevid i izuzela sve tragove koje su prevarantice eventualno ostavile.

.

Vijesti

Inozemne mirovine i nova pravila za dostavljanje potvrde o životu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je korisnike o promjenama u slanju potvrda o životu za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja potvrde o životu.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.


Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti, navode iz HZMO-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP