Prati nas

Vijesti

Otvorite račun

Mirovinske čekove iz inozemstva više nije moguće unovčiti, ali postoji rješenje

Inozemnoj ustanovi potrebno je, uz navođenje svog osiguraničkog broja, dostaviti podatke o transakcijskom računu otvorenom u jednoj od hrvatskih poslovnih banaka

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Chris Lawton/Unsplash

Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u posljednje se vrijeme obraćaju korisnici mirovina iz inozemstva u vezi s problemima nastalim zbog toga što od 1. siječnja 2020. većina hrvatskih banaka više ne prima na naplatu čekove inozemnih izdavatelja.

Zavod, stoga, obavještava korisnike, kojima su se mirovine iz inozemstva sve do prosinca 2019. isplaćivale putem čekova koji su se mogli unovčiti u hrvatskim poslovnim bankama, da bi se trebali obratiti izravno nadležnoj ustanovi mirovinskog osiguranja u inozemstvu, koja im isplaćuje mirovinu. 


Inozemnoj ustanovi potrebno je, uz navođenje svog osiguraničkog broja, dostaviti podatke o transakcijskom računu otvorenom u jednoj od hrvatskih poslovnih banaka, kako bi im ona mirovinu ubuduće uplaćivala na taj račun.

.

Vijesti

Današnjim potpisivanjem s radom počinje novo Nacionalno vijeće za umirovljenike

Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković potpisat će danas Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović.

Sporazumom se osniva Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja Vladi, u duhu partnerstva i suradnje.


Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP