Prati nas

Vijesti

Glupost

Mladi Almir ne želi u samoizolaciju, kaže da stariji moraju od nečega umirati

Prije izolacije družio se s još nekoliko osoba, odnosno, kako je kazao novinarima VOA-e, s kolegama je svratio na piće.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

schreenshot: VOA

“Ovo je samo neka medijska hampa. Cirkus! Narod mora umirati, čovječe. Pa sve stariji narod umire“, kazao je prije četiri dana mladi bosanski kamiondžija Almir Osmanović novinarima medija Voice of America (VOA).

Snimili su ga na Graničnom prijelazu Orašje po povratku iz Njemačke. “Najvjerojatnije se neću pridržavati samoizolacije, jer ja sam zdrav. Osjećam da sam zdrav”, kazao je Almir iz Srebrenika kojemu očito ništa ne znači podatak da čak 46 posto zaraženih ne osjeća nikakve simptome.


“To je obična gripa, prehlada. Temperaturu svaki dan netko dobije. To nije ništa”, govori u kameru mladi vozač o virusu koji je, kaže VOA, desetak puta smrtonosniji od gripe, pogotovo za starije građane.

Ipak, po objavi ovog priloga reagirala je policija. Nakon reakcije nadležnih institucija, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Federalne uprave za inspekcije poslove, Osmanović je stavljen u 14-dnevnu izolaciju. Prije izolacije družio se s još nekoliko osoba, odnosno, kako je kazao novinarima VOA-e, s kolegama je svratio na piće.

“Ja se prvu noć nisam pridržavao nikakvih pravila i otišao sam s društvom popiti pivo. Pri dolasku kući došla je policija i predočila mi sve dokaze. Kaznili su me novčanom kaznom od 150 KM (vrijednost oko 600 kuna, op. mv.) i rekli su mi da moram biti u dvotjednoj izolaciji”, kaže Osmanović. Dodaje kako se sada pridržava svih mjera te da ranije situaciju nije shvaćao ozbiljno.

“Policija dolazi i provjerava držim li se uputa, ali situacija za mene nije bila ozbiljna jer su konstantno stizale nove informacije u vezi koronavirusa”, obajašnjava. Na upit kako se trenutno osjeća, vozač kamiona kaže da nema nikakvih poteškoća i da se “osjeća zdravo”.

.

Vijesti

U samo mjesec dana udvostručio se broj građana koji strahuju od zaraze koronavirusom

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Raste strah građana od zaraze koronavirusom, ali on je jednak strahu od gubitka radnog mjesta, zaključak je ponovljenog istraživanja agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa.

Prvo istraživanje, koje je Hendal proveo još u veljači 2020., pokazalo je da je tek 25,6% građana imalo strah od zaraze koronavirusom. Međutim, tada su bili prisutni tek pojedinačni slučajevi zaraze u Hrvatskoj i nije se nazirala epidemija današnjih razmjera.


Ponovljeno istraživanje Hendala, provedeno u ožujku online metodom na reprezentativnom uzorku 500 građana, pokazuje da gotovo polovica građana (46,4%) strahuje od zaraze. Međutim, alarmantniji je podatak da čak 48,8% građana u radnom odnosu strahuje za svoje radno mjesto te od gubitka statusa zaposlenih.

Epidemija je uvelike utjecala na društveni život građana, a promijenile su se i kupovne navike. Pranje ruku je uz samoizolaciju i izbjegavanje izlaženja glavna mjera zaštite od virusa.

Strah od ljudi

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima. Zanimljivo je da 2,8% građana održava iste društvene kontakte kao i prije pojave koronavirusa.

Stvaraju zalihe

Što se tiče kupovine namirnica, čak 39,4% građana navodi kako su u posljednjih tjedan dana kupili veće zalihe prehrambenih i neprehrambenih artikala, a najtraženiji su bili mlijeko i mliječni proizvodi (73,7%), brašno i kvasac (73,0%), riža i tjestenina (71,5%), wc papir (67%), dezinficijensi (64,2%), smrznuto i konzervirano voće i povrće (63,1%) te kava i čaj (61,1%).

Peru ruke

Na pitanje kako se štite od moguće zaraze, većina građana (39,6%) navodi pojačano pranje ruku kao glavnu mjeru zaštite. 28,8% građana oprezno je kod ostvarivanja bilo koje vrste socijalnog kontakta, a 27,5% navodi samoizolaciju i ostanak kod kuće. Dodatno se pokazalo da 23,5% sudionika Hendalovog istraživanja koristi usluge dostave namirnica i hrane na kućnu adresu pa i samim time smanjuju vjerojatnost zaraze.

Istovremeno je istraživanje pokazalo i onu tamniju stranu, odnosno da 3% građana, unatoč neprestanim upozorenjima mjerodavnih institucija i medija, ne poduzima nikakve mjere zaštite.

Zadovoljni su radom Vlade RH

Građani čvrstom četvorkom ocjenjuju rad Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa. Građani su zadovoljni dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa te ih ocjenjuju prosječnom ocjenom 4,02. Pritom im trećina građana (33%) daje najvišu ocjenu 5.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP