Prati nas

Vijesti

Istina je

Ne, fotografija vojnog konvoja koji odvozi trupla nije lažna niti je izvađena iz konteksta

Prvi konvoj vojnih vozila je u srijedu navečer preuzeo prvih 60 lijesova s groblja u Bergamu kako bi ih prevezao u krematorije drugih regija. Ljesovi se gomilaju na groblju sjevernog dijela grada.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: ANSA.it

Društvenim mrežama dijeli se fotografija konvoja vojnih kamiona za koje se navodi da iz Bergama odvoze trupla preminulih od koronavirusa, budući da njihov broj nadilazi kapacitete lokalnih krematorija. Paralelno se u komentarima javljaju oni koji tvrde da je riječ o fake newsu te da se radi o ulasku vojske u Bergamo.

Provjera fotografije pokazuje da ju je objavila ANSA, talijanski pandan naše Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA). U tekstu uz fotografiju ANSA 19. ožujka piše: “Talijanska vojska je počela izvlačiti lijesove iz Bergama, grada kojeg je najjače pogodila epidemija koronavirusa. Trupla se odvoze iz regije Lombardija jer ih lokalna pogrebna poduzeća ne mogu zbrinuti.”


“Prvi konvoj vojnih vozila je u srijedu navečer preuzeo prvih 60 lijesova s groblja u Bergamu kako bi ih prevezao u krematorije drugih regija. Lijesovi se gomilaju na groblju sjevernog dijela grada”, stoji u kratkoj vijesti uz fotografiju.

Što je ANSA?

ANSA (akronim od Agenzia Nazionale Stampa Associata), talijanska novinska agencija, osnovana 1945., sa sjedištem u Rimu. Preteča joj je Agenzia Stefani, osnovana 1853. ANSA ima 18 područnih uredništava u Italiji i 90 dopisništava u svijetu. Vijesti emitira na četiri jezika (talijanski, engleski, francuski i španjolski) u više od 317 000 riječi dnevno. Ima i vlastiti fotoservis, elektroničku bazu podataka (DEA) s dva milijuna dokumenata. (Hrvatska enciklopedija)

.

Vijesti

U požaru umirovljeničkog doma poginule su dvije osobe

Na teren su izašli vatrogasci, policija i hitna služba, kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Požar koji je izbio u Domu za starije na području Dugog Rata odnio je dva života, potvrdila je policija. Vatra je izbila nešto iz 19 sati.

Na teren su izašli vatrogasci, policija i hitna služba, kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. Požar je lokaliziran te je u tijeku je evakuacija.


“Evakuirali smo štićenike s gornjih katova doma da bi spriječili ugrozu. Tu smo dočekali ekipu hitne pomoći koja je potom odvozila štićenike. Štićenici nisu vraćeni u prostorije jer traje policijski očevid, očekuje se dolazak kriminalističke policije”, kazali su vatrogasci novinarima portala Dalmacija Danas.

Podsjetimo, u siječnju je u Andraševcima u Zagorju izgorio drveni pomoćni objekt obiteljskog doma za stare i nemoćne. Vatra je tada progutala šestero nepokretnih staraca, a u samom domu otkriven je cijeli niz nepravilnosti.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP