Prati nas

Vijesti

Istina je

Ne, fotografija vojnog konvoja koji odvozi trupla nije lažna niti je izvađena iz konteksta

Prvi konvoj vojnih vozila je u srijedu navečer preuzeo prvih 60 lijesova s groblja u Bergamu kako bi ih prevezao u krematorije drugih regija. Ljesovi se gomilaju na groblju sjevernog dijela grada.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: ANSA.it

Društvenim mrežama dijeli se fotografija konvoja vojnih kamiona za koje se navodi da iz Bergama odvoze trupla preminulih od koronavirusa, budući da njihov broj nadilazi kapacitete lokalnih krematorija. Paralelno se u komentarima javljaju oni koji tvrde da je riječ o fake newsu te da se radi o ulasku vojske u Bergamo.

Provjera fotografije pokazuje da ju je objavila ANSA, talijanski pandan naše Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA). U tekstu uz fotografiju ANSA 19. ožujka piše: “Talijanska vojska je počela izvlačiti lijesove iz Bergama, grada kojeg je najjače pogodila epidemija koronavirusa. Trupla se odvoze iz regije Lombardija jer ih lokalna pogrebna poduzeća ne mogu zbrinuti.”


“Prvi konvoj vojnih vozila je u srijedu navečer preuzeo prvih 60 lijesova s groblja u Bergamu kako bi ih prevezao u krematorije drugih regija. Lijesovi se gomilaju na groblju sjevernog dijela grada”, stoji u kratkoj vijesti uz fotografiju.

Što je ANSA?

ANSA (akronim od Agenzia Nazionale Stampa Associata), talijanska novinska agencija, osnovana 1945., sa sjedištem u Rimu. Preteča joj je Agenzia Stefani, osnovana 1853. ANSA ima 18 područnih uredništava u Italiji i 90 dopisništava u svijetu. Vijesti emitira na četiri jezika (talijanski, engleski, francuski i španjolski) u više od 317 000 riječi dnevno. Ima i vlastiti fotoservis, elektroničku bazu podataka (DEA) s dva milijuna dokumenata. (Hrvatska enciklopedija)

.

Vijesti

Inozemne mirovine i nova pravila za dostavljanje potvrde o životu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je korisnike o promjenama u slanju potvrda o životu za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja potvrde o životu.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.


Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti, navode iz HZMO-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP