Prati nas

Vijesti

Gradska skupština

Zagrebačka skupština prihvatila mjere za pomoć gospodarstvu

Sve te mjere primjenjivat će se od 1. travnja do 30. lipnja, a ukoliko će se pokazati potreba za nastavak ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na poslovanje poduzetnika, ovlašćuje se gradonačelnik Bandić na produženje roka za primjenu tih mjera.

Objavljeno

|

foto: Anthony Rosset/Unsplash

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je prihvatila mjere kojima se poduzetnike u gradskim poslovnim prostorima oslobađa plaćanja zakupnine, poduzetnicima se za 30 posto umanjuje komunalna naknada za prostor i građevinsko zemljište, uz amandman da oni kojima je zabranjen rad ne plaćaju komunalnu naknadu.

Riječ je o odluci o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na gospodarstvo Grada Zagreba, koju je Gradskoj skupštini na usvajanje predložio gradonačelnik Milan Bandić. 

Oglas

Tom odlukom poduzetnicima se također produžuje rok plaćanja zateznih kamata do 30. lipnja, na ime zakupnine koju nisu platili u roku dospijeća za ožujak. Korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade.

Sve te mjere primjenjivat će se od 1. travnja do 30. lipnja, a ukoliko će se pokazati potreba za nastavak ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na poslovanje poduzetnika, ovlašćuje se gradonačelnik Bandić na produženje roka za primjenu tih mjera. 

Oporbeni gradski zastupnici u raspravi su poručili kako nije u redu da se svim poduzetnicima jednako s 30 posto umanjuje plaćanje komunalne naknade, jer nisu svi jednako pogođeni koronavirusom.

Prihvaćen amandman SDP-a o oslobađanju plaćanja komunalne naknade

Oporba je tražila da se 100 posto plaćanja komunalne naknade oslobode oni poduzetnici kojima je odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite zabranjen rad, a takav amandman predložio je Klub gradskih zastupnika SDP-a koji je većinom glasova i prihvaćen.

Također, oporbeni gradski zastupnici negodovali su što se Bandić ovlaščuje na produženje roka za primjenu tih mjera, bez da mu je za to potrebna suglasnost Gradske skupštine, te što se mjere primjenjuju tek od 1. travnja. 

Klub SDP-a amandmanom je tražio da mjere stupe na snagu 1. ožujka, ali taj amandman većinom glasova na skupštinskoj sjednici nije prošao.   

Na sjednici nije prošao ni SDP-ov zaključak kojim su tražili da se zaposlenicima Gradske uprave, trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu grada, koji imaju predškolsku djecu i djecu nižih razreda osnovnih škola, omogući rad od kuće ili ako to nije moguće plaćeni dopust.

Cilj te mjere je, kako je istaknuo SDP-ov zastupnik Matej Mišić, da barem jedan roditelj za vrijeme trajanja krize izazvane koronavirusom bude kod kuće s djecom kako djeca ne bi morala fizički ići na čuvanje u vrtić ili školu i time potencirali opasnost širenja zaraze.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas