Prati nas

Vijesti

Pokazi ostaju

Zagrebačkim umirovljenicima i dalje besplatan ZET-ov pokaz po starim pravilima

Tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću odlučeno je da pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a ostaje nepromijenjeno.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Nakon vijesti kako će ukinuti besplatan gradski prijevoz za 20.000 umirovljenika, oglasio se Grad Zagreb. U priopćenju se navodi kako je, unatoč takovom prijedlogu, odlučeno da se za umirovljenike ipak ništa neće mijenjati.

U nadležnosti Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a ostvaruju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kuna mjesečno te osobe starije od 65 godina života, koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kuna mjesečno, uz uvjet prijavljenog prebivališta u Gradu Zagrebu. U 2019. godini, to je pravo realiziralo sveukupno 61.040 osoba.

Što je pisalo u prijedlogu?

Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi koji je bio na internetskom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u razdoblju od 21. siječnja 2020. do 02. ožujka 2020. bilo je predloženo da pravo na besplatnu godišnju ili mjesečnu pokaznu kartu ZET-a ostvaruju umirovljenici i osobe starije od 65 godina koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 2.500,00 kuna mjesečno, umjesto sadašnjih 3.200,00 kuna.

Nadalje, Prijedlogom odluke također je predloženo uvođenje nove pomoći u naravi, prava na subvencioniranu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a. Pravo na subvencioniranu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a ostvarivali bi umirovljenici i osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji ukupni prihodi iznose od 2.500,01 kuna do 3.200,00 kuna mjesečno, a mjesečna subvencija priznavala bi se u visini polovice iznosa cijene mjesečne pokazne karte ZET-a.

Što je odlučeno?

Tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću odlučeno je da pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a OSTAJE NEPROMIJENJENO, odnosno isto i nadalje zadržavaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno te osobe starije od 65 godina života, koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno, uz uvjet prijavljenog prebivališta u Gradu Zagrebu, stoji u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.