Prati nas

Mozaik

Ljudska glupost je vječna

1918. nisu imali 5G mrežu, ali su tvrdili da su španjolsku gripu ‘pustili’ njemački laboratoriji

Dakako, i ova je pandemija inspirirala brojne teoretičare zavjere koji su odmah uprli prste u krivce. Prvi u redu, sudeći prema napisima medija, bili su omraženi Nijemci i njihovi saveznici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Vojnici zareženi španjolicom, Camp Funston, Kansas (foto: National Museum of Health and Medicine)

Povijest se ponavlja, možemo to zaključiti ako u kontekstu aktualne pandemije koronavirusa prelistamo stare novine. Recimo one iz 1918. godine kada je vladala španjolska gripa. Iako tada za pandemiju nisu mogli optužiti 5G mrežu, pronašao se krivac. Zapravo, tadašnji teoretičari urote pronašli su krivce.

Tako je novinar Yosef Haftman za Hatsfiru, najveći ruski časopis na hebrejskom, prije 102 godine iz Madrida izvijestio: “Zatvorene su sve javne i državne institucije u glavnom gradu. Tramvaji ne voze, a tvornice su zatvorene. Škole su zaključane, a studenti koji su se pripremali za ispite, poslani su doma. Više od 100.000 ljudi leži u bolesničkim posteljama, među njima su kralj i njegova ljubavnica. I njih je pogodila ova čudna bolest.” Nadalje, Haftman javlja kako nedostaje liječnika i kako se u svakom kutku zemlje žaluje.


Dakako, i ova je pandemija inspirirala brojne teoretičare zavjere koji su odmah uprli prst u krivce. Prvi u redu, sudeći prema napisima medija, bili su omraženi Nijemci i njihovi saveznici. “Objavljeno je kratko izvješće prema kojem je njemačka podmornica dopremila do obale Španjolske smrtonosne bacile koji su zarazili narod”, piše Hatfman.

Tko je umro od gripe?

Da je vladalo globalno mišljenje kako se radi o biološkom oružju potvrdila je i Gina Kolata, znanstvena novinarka New York Timesa. Riječ je autorici knjige „Gripa: Priča o velikoj pendemiji iz 1918. godine i potraga za virusom koji ju je uzrokovao“.

Prema jednoj priči koju je zabilježila, pandemija je stigla u kamufliranom njemačkom brodu koji se zavukao u bostonsku luku. Pod okriljem mraka, vjerovalo se, oslobodio je klice koje su zarazile grad. “Spominjao se čak i očevidac – starica koja je kazala kako je vidjela tmast oblak koji je lebdio nad lukom i lelujao nad dokovima”, bilježi Kolata.

Prema drugoj verziji, Nijemci su podmornicom potajice pristali u bostonsku luku. Nakon što su se iskrcali infiltirirali su se u javna okupljališta poput kazališta u kojima su oslobodili smrtonosne klice. Tu su verziju iznosili čak i javnozdravstveni djelatnici, o čemu svjedoči i naslovnica tadašnjeg Philadelphia Inquirera.

Aspirin Bayer

Treći scenarij kaže da je klica umetnuta u aspirin, lijek koji je proizvodila njemačka tvrtka Bayer. “Uzmite tabletu protiv glavobolje i klica će preplaviti vaše tijelo, a vaša je sudbina zapečaćena”, bilježi tadašnji stav američke javnosti Kolata.

Španjolica je, podsjetimo, zarazila svakog trećeg stanovnika Zemlje. U grob je potjerala najmanje 50 milijuna ljudi, dok demografi gornju granicu pomora stavljaju na 100 milijuna. Smrtnost se kretala od 10 do 20 posto. Iako se naziva španjolskom gripom, nije jasno gdje je pandemija počela. Naziv joj je dan prema mjestu prvih izvješća koja su o bolesti objavljena.

.

Aktivno starenje

Diplomirao s 96 godina, a planira i postdiplomski: ‘Napokon sam ostvario svoj san!’

Giuseppe Paternò oduvijek je volio učiti i želio studirati. No njegova siromašna obitelj nije mu mogla priuštiti obrazovanje. Giuseppe je svoj san ipak ostvario i postao najstarija osoba u Italiji koja je završila fakultet.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sicilijanac Giuseppe Paternò oduvijek je silno želio završiti fakultet, no rat i siromaštvo u tom su ga naumu omeli. Ipak, od svoje želje nikada nije odustao te je sada, s 96 godina, napokon ostvario svoj san i postao najstariji diplomant na nekom talijanskom sveučilištu, piše Guardian.

“Napokon sam ostvario svoj san”, kazao je ovaj bivši željeznički radnik i veteran Drugog svjetskog rata nakon što je uspješno diplomirao filozofiju na Sveučilištu Palermo.


“Studiranje mi je oduvijek bilo velika želja, no moja obitelj nije mogla platiti za moje obrazovanje. Bili smo velika i jako siromašna obitelj”, kazao je Paternò.

Giuseppe je najstariji od sedmero braće i sestara, a raditi je počeo još kao dijete kad je pomagao ocu u njihovoj pivovari u Palermu. U srpnju 1943. kad su se saveznici iskrcali na Siciliji, Paternò je radio kao telegrafist za talijansku vojsku u Trapani.

“Srećom, iz rata sam izašao neozlijeđen i tada počeo raditi na željeznici. Nisam baš bio presretan svojim poslom, no znao sam da moram nešto raditi jer sam u međuvremenu dobio djecu i morao sam uzdržavati obitelj. U isto vrijeme, imao sam silnu želju čitati i učiti”, kaže Paternò.

U dobi od 31 godine, Giuseppe je uspio završiti večernju školu i dobiti srednjoškolsku diplomu. “Po danu bih radio, a navečer išao u školu i učio po noći”, kaže Paternò. Ali njegov san o pohađanju fakulteta još je neko vrijeme ostao samo san.

No, 2017. godine ustrajni Paternò upisao je studij filozofije na Sveučilištu Palermo. “Budio bih se u 7 ujutro i odmah počeo učiti. Za obavljanje raznih studentskih zadataka, koristio sam stari pisaći stroj. Popodne bih se odmarao i onda opet učio navečer sve do ponoći. Moji susjedi su me znali pitati čemu sva ta gnjavaža pod stare dane, no oni ne shvaćaju važnost ispunjenja sna, bez obzira na dob”, kaže Giuseppe.

Kad je svijet zahvatila pandemija Covida-19, Giuseppeu je bilo ostalo još nekoliko ispita. Tada se, kao i ostali studenti, prebacio na on-line nastavu i to je bilo prvi put da je ozbiljno počeo koristiti modernu tehnologiju.

“Kad je Italiju zahvatila epidemija, počeo sam se doista brinuti za njegovo zdravlje”, kaže Giuseppeov sin Ninni Paternò. “Kazao sam ocu da odgodi ispite i da se vrati na fakultet najesen. No on je rekao da neće. Rekao je da s obzirom na svoju dob, možda ne preživi ljeto.2

Giuseppeov san postao je stvarnost prošlog petka kad je s izvrsnim ocjenama napokon diplomirao. “Ovo je jedan od najsretnijih dana u mojem čitavom životu”, kazao je presretni Giuseppe i dodao da jedino žali što ga sad ne može vidjeti njegova supruga koja je umrla prije 14 godina.

Je li, nakon svega, Giuseppe prestao sanjati? Ne – upravo suprotno! 2Razmišljam da upišem poslijediplomski studij. Moja majka je živjela do sto godina. Ako je genetika na mojoj strani, imam još četiri godine vremena”, kaže Giuseppe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP