Prati nas

Vijesti

Logično, zar ne?

Epidemiolog Krunoslav Capak objasnio je sve nedoumice oko prodaje odjeće

Ovakvu odluku i popuštanje mjera epidemiolozi zasnivaju na činjenici da do sada nije zabilježen prijenos koronavirusne infekcije putem tekstila i radovima o preživljavanju koronavirusa izvan živih organizama.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Markus Winkler/Unsplash

U ponedjeljak 27. travnja vrata otvaraju, među ostalima, i trgovine tekstilom koje ne posluju u sklopu trgovačkih centara. Posljedica je to dobre epidemiološke slike i dogovornog popuštanja protuepidemijskih mjera.

Već su jučer građani negodovali zbog preporuke prema kojoj odjeću neće biti moguće isprobavati u trgovinama pa će sve nalikovati kupovini na internetu. S tom razlikom da ćemo odjevni predmet ipak moći vidjeti uživo.


Ovakvu odluku i popuštanje mjera epidemiolozi zasnivaju na činjenici da do sada nije zabilježen prijenos koronavirusne infekcije putem tekstila i radovima o preživljavanju koronavirusa izvan živih organizama, objasnio je epidemiolog Krunoslav Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Doduše, riječ je o istraživanjima na drugim koronavirusima, a ne na SARS-CoV-2. Ti drugi koronavirusi, dokazano je tim istraživanjima, ne mogu dugo preživjeti izvan žive stanice.

Roba će se moći vratiti…

“Gdje je moguće, preporučamo da se roba ne isprobava na licu mjesta, već da se kupi veličina koja odgovara. Ili da se nosi kući isprobati”, kazao je Capak. Demantirao je tvrdnje na društvenim mrežama da se takva roba neće moći vratiti. Ako ne odgovara, kazao je Capak, moći će se vratiti prema važećim hrvatskim zakonima.

…a nakon povrata, ležat će na skladištu nekoliko dana

“Dali smo preporuku da se to posebno odnosi na odjeću koja se odijeva preko glave, jer je tu rizik ostavljanja kapljica na odjevnom predmetu – najveći. Kako virus ne može preživjeti dugo izvan žive stanice, dana je preporuka da se isprobana ili vraćena odjeća prije povratka na police stavi na pet dana u predviđeni prostor kako bi eventualni virus uginuo”, objasnio je je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

.

Vijesti

Jadranka Kosor o potopu SDP-a: Bernardiću bi bilo bolje da je na izbore išao bez Hrelje

‘Neke od stranaka koje je Bernardić sakupio, niti imaju infrastrukturu, niti ikome nešto znače, niti što mogu donijeti, navodi Kosor.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ako je vjerovati izlaznim anketama, Restart koalicija prevođena predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, pretrpjela je težak poraz.

Razloge tomu nekadašnja premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor traži i u Bernardićevim koalicijskim partnerima, primjerice Goranu Aleksiću iz Snage ili Silvanu Hrelji iz Hrvatske stranke umirovljenika.


Da je Bernardić donio krive odluke, kazala je za N1 televiziju: “Prije dva mjeseca sam govorila o sinergiji koju donosi Restart koalicija. Prva istraživanja su pokazala da nema sinergije, a to se sada bjelodano pokazuje. Neke od stranaka koje je Bernardić sakupio, niti imaju infrastrukturu, niti ikome nešto znače, niti što mogu donijeti.”

Izborili su fotelju za sebe

Kosor obrazlaže da se radi o pojedincima koji su na izborima samo izborili radno mjesto u Saboru za sebe i to na SDP-ovoj listi, ali i da ne donose snagu, teren i sinergiju kojom obiluje HDZ. “Primjerice, što je donio gospodin Aleksić? Ništa, samo sebe. Apsolutno i gospodin Hrelja. To je čovjek koji je bio u mnogim koalicijama. Bio je i u koaliciji s HDZ-om kad sam preuzela Vladu. Kad se činilo da je bolje da se pred izbore prikloni nekom drugom, napustio je Vladu, kao i Darinko Kosor. Tada zamalo nije pala vlada, a da se to dogodilo, ne bismo završili pregovore s Europskom unijom”, prisjetila se Kosor.

Bivša premijerka kaže da bi Bernardiću bilo puno bolje da je SDP na izbore izašao sam ili da tu i tamo ima nekakvu “točkastu koaliciju” poput HDZ-a. “Uvođenjem tih i tolikih u parlament na SDP-ovim listama, otvorio si je prostor za nove preletača. A to je neuralgična točka SDP-a”, zaključuje Kosor.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP