Prati nas

Vijesti

Logično, zar ne?

Epidemiolog Krunoslav Capak objasnio je sve nedoumice oko prodaje odjeće

Ovakvu odluku i popuštanje mjera epidemiolozi zasnivaju na činjenici da do sada nije zabilježen prijenos koronavirusne infekcije putem tekstila i radovima o preživljavanju koronavirusa izvan živih organizama.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Markus Winkler/Unsplash

U ponedjeljak 27. travnja vrata otvaraju, među ostalima, i trgovine tekstilom koje ne posluju u sklopu trgovačkih centara. Posljedica je to dobre epidemiološke slike i dogovornog popuštanja protuepidemijskih mjera.

Već su jučer građani negodovali zbog preporuke prema kojoj odjeću neće biti moguće isprobavati u trgovinama pa će sve nalikovati kupovini na internetu. S tom razlikom da ćemo odjevni predmet ipak moći vidjeti uživo.


Ovakvu odluku i popuštanje mjera epidemiolozi zasnivaju na činjenici da do sada nije zabilježen prijenos koronavirusne infekcije putem tekstila i radovima o preživljavanju koronavirusa izvan živih organizama, objasnio je epidemiolog Krunoslav Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Doduše, riječ je o istraživanjima na drugim koronavirusima, a ne na SARS-CoV-2. Ti drugi koronavirusi, dokazano je tim istraživanjima, ne mogu dugo preživjeti izvan žive stanice.

Roba će se moći vratiti…

“Gdje je moguće, preporučamo da se roba ne isprobava na licu mjesta, već da se kupi veličina koja odgovara. Ili da se nosi kući isprobati”, kazao je Capak. Demantirao je tvrdnje na društvenim mrežama da se takva roba neće moći vratiti. Ako ne odgovara, kazao je Capak, moći će se vratiti prema važećim hrvatskim zakonima.

…a nakon povrata, ležat će na skladištu nekoliko dana

“Dali smo preporuku da se to posebno odnosi na odjeću koja se odijeva preko glave, jer je tu rizik ostavljanja kapljica na odjevnom predmetu – najveći. Kako virus ne može preživjeti dugo izvan žive stanice, dana je preporuka da se isprobana ili vraćena odjeća prije povratka na police stavi na pet dana u predviđeni prostor kako bi eventualni virus uginuo”, objasnio je je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP