Prati nas

Show

Muke po kodovima

Naš uvaženi biolog Srećko Sladoljev briljira! To je baš ono čime se znanstvenici trebaju baviti

Sladoljev nije sklon provjeri informacija koje objavljuje, jer da jest, znao bi da se radi o staroj forvarduši s netočnim prijevodom u ASCII kod.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Srećko Sladoljev (screenshot: Laudato TV/Youtube)

Biolog i ikona hrvatskih teoretičara urote, Srećko Sladoljev, objavio je zanimljiv post na Facebooku. Njime je pokušao ukazati na povezanost Billa Gatesa i Sotone. Gates, osnivač Microsofta, je drugi najbogatiji čovjek na svijetu, ujedno i promicatelj javnozdravstvenih politika cijepljenja, a posljedično i crvena krpa za sve poštene antivaksere koji čine većinu Sladoljevljeve obožavateljske baze.

“U crkve za Uskrs NE SMIJEMO, ali zato u kućne pritvore s Billom Gatesom III i Coronom MORAMO. Kamo brodiš Bergoljo? Uskrs, 2020”, napisao Sladoljev zazivajući papu Franju pa dodao na engleskom jeziku: “Ako sva slova iz imena Billa Gatesa III konvertirate u ASCII kod, a potom ih zbrojite, dobit ćete broj 666, a to je broj ZVIJERI.”


I upravo je to zoran dokaz kako bi se svatko trebao držati svoje struke, jer razvidno je da se Sladoljev ne razumije baš u kodove koji se najčešće koriste u računalnoj, komunikacijskoj i upravljačkoj tehnologiji pri prijenosu i obradi teksta.

Uz to, čini se Sladoljev nije sklon provjeri informacija koje objavljuje, jer da jest, znao bi da se radi o staroj forvarduši s netočnim prijevodom u ASCII kod. Naime, brojevi pridruženi slovima iz imena Billa Gatesa su točni, sve dok se ne dođe do same brojke III koja se pogrešno prevodi u 1, 1, 1. No ASCII kod za slovo “I” jest 73, a ne 1. Ako se želi rimsko “III” intepretirati kao brojevne znakove, tada bi svako “I” ili “1” bilo prevedeno u 49, što nam opet ne daje tako željeni zbroj od 666. U najsretnijem scenariju, mogli bismo sabrati 810. No u tom scenariju nismo računali i razmake, kojih u ovom slučaju ima dva, a svaki od njih donio bi dodatna 32 boda.

Bravo, Srećko! Više sreće drugi put.

Sto je to ASCII kod?

ASCII kod je dogovoreni računalni standard u kojem se pojedinom pisanom znaku (slovima, brojkama, zagradama, interpunkcijama…) dodjeljuje fiksni redni broj ili pozicija. Pri čemu, na primjer, za slovo A postoje dvije vrijednosti; za veliko (A) i malo slovo (a). Tako će računalo svaku od riječi BILL, bill i Bill pohraniti drugačije. (sd)

foto: Facebook

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP