Prati nas

Vijesti

Potpuna informacija

Ne, ministar Vili Beroš nije rekao da bolesnici ne umiru zbog koronavirusa

‘Neki su shvatili da oni ne umiru neposredno od virusne bolesti. Umiru! Jer je virus taj koji je prevagnuo da umru i pogoršao njihovo stanje. To je od osnovne važnosti i važno je reći to javno svima, kaže ministar.

Objavljeno

|

Vili Beroš (screenshot: HRT)

Umiru li zaraženi koronavirusom zbog njega ili s njim? Pitanje je na koje je ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio u Saboru. “Aha, da, da. Većina ih umire s virusom, a ne od virusa”, odgovorio je ministar sa svoga mjesta na upit Hrvoja Zekanovića (HRAST) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Ovu su izjavu pobjedonosno dočekali koronaskeptici i protivnici protuepidemijskih mjera, od kojih mnogi zastupaju tezu da bi starije osobe ionako umrle; s virusom ili bez njega i da je njihova kronična bolest pravi uzrok smrti. “Beroš je konačno priznao”, ushićeno su javili poneki portali skloni fake newsu zanemarujući objašnjenje koje je Beroš dao kada je stao za govornicu. “Tko će odgovarati za namještanje broja umrlih i karantene”, zapitali su se oni smjeliji. “Šokantno Beroševo priznanje”, uzviknuo je egzibicionistički saborski zastupnik poznat po nemoralnim tvrdnjama o starijim osobama.

“Odgovaram ‘sa’, ali ga treba dodatno pojasniti, jer su već počela razna tumačenja. Ovo nije specifikum samo ove virusne infekcije, već i nekih drugih situacija. Za one kronične i stare bolesnike koji su opterećeni bolestima, ovo je onaj jezičac na vagi koji pretegne i oni se ne uspiju othrvati ovoj bolesti”, kazao je Beroš.

“Da nemaju ranijih kroničnih bolesti, možda bi preživjeli. I zato za njih u medicinskom smislu kažemo da su umrli sa virusom. Međutim, neki su shvatili da oni ne umiru neposredno od virusne bolesti. Umiru! Jer je virus taj koji je prevagnuo da umru i pogoršao njihovo stanje. To je od osnovne važnosti i važno je reći to javno svima”, zaključio je ministar za saborskom govornicom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.