Prati nas

Vijesti

Potpuna informacija

Ne, ministar Vili Beroš nije rekao da bolesnici ne umiru zbog koronavirusa

‘Neki su shvatili da oni ne umiru neposredno od virusne bolesti. Umiru! Jer je virus taj koji je prevagnuo da umru i pogoršao njihovo stanje. To je od osnovne važnosti i važno je reći to javno svima, kaže ministar.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Vili Beroš (screenshot: HRT)

Umiru li zaraženi koronavirusom zbog njega ili s njim? Pitanje je na koje je ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio u Saboru. “Aha, da, da. Većina ih umire s virusom, a ne od virusa”, odgovorio je ministar sa svoga mjesta na upit Hrvoja Zekanovića (HRAST) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Ovu su izjavu pobjedonosno dočekali koronaskeptici i protivnici protuepidemijskih mjera, od kojih mnogi zastupaju tezu da bi starije osobe ionako umrle; s virusom ili bez njega i da je njihova kronična bolest pravi uzrok smrti. “Beroš je konačno priznao”, ushićeno su javili poneki portali skloni fake newsu zanemarujući objašnjenje koje je Beroš dao kada je stao za govornicu. “Tko će odgovarati za namještanje broja umrlih i karantene”, zapitali su se oni smjeliji. “Šokantno Beroševo priznanje”, uzviknuo je egzibicionistički saborski zastupnik poznat po nemoralnim tvrdnjama o starijim osobama.


“Odgovaram ‘sa’, ali ga treba dodatno pojasniti, jer su već počela razna tumačenja. Ovo nije specifikum samo ove virusne infekcije, već i nekih drugih situacija. Za one kronične i stare bolesnike koji su opterećeni bolestima, ovo je onaj jezičac na vagi koji pretegne i oni se ne uspiju othrvati ovoj bolesti”, kazao je Beroš.

“Da nemaju ranijih kroničnih bolesti, možda bi preživjeli. I zato za njih u medicinskom smislu kažemo da su umrli sa virusom. Međutim, neki su shvatili da oni ne umiru neposredno od virusne bolesti. Umiru! Jer je virus taj koji je prevagnuo da umru i pogoršao njihovo stanje. To je od osnovne važnosti i važno je reći to javno svima”, zaključio je ministar za saborskom govornicom.

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP