Prati nas

Vijesti

Popuštanje mjera

Plenković je objavio datume otvaranja trgovina, frizeraja i crkvi

Omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

Objavljeno

|

foto: mojevrijeme.hr

Premijer Andrej Plenković objavio je hodogram vraćanja života I gospodarskih aktivnosti u normalu. „Ni osam tjedana od početka epidemije u Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj dnevno oboljelih, a unatoč manjim oscilacijama trend je u opadanju već zadnja dva tjedna“kazao je premijer, dodajući da smo u tome uspjeli zajedno – zahvaljujućim pravodobnim mjerama, ali prije svega odgovornom ponašanju građana.

Prva faza

Pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati će se u tri faze. U ponedjeljak, 27. travnja će se omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim u trgovačkim centrima, s iznimkom onih koji tamo već rade. Omogućit će se i rad subjektima uslužnih djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje fizičke udaljenosti, poput krojača, izrade ključeva, turističkih agencija…

Uvode se javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Omogućuje se rad knjižnica, galerija, muzeja, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, rekao je Plenković. Odlučili su i da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja.

Druga faza

Ako prva faza bude uspješna, od 4. svibnja, omogućit će se rad  javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki koje se odnose na bolnice koje su predviđene za pacijente i brigu o njima koji su ugroženi ili bolesni od Covida-19. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Radit će i poslovni subjekti uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih mjera, poput kozmetičara, pedikera, brijača, frizera…

Treća faza

11. svibnja omogućit će se okupljanja do 10 osoba uz mjere fizičke udaljenosti, rad trgovačkih centara uz posebne epidemiološke mjere, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od prvog do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbama te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, a uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

Omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se i rad nacionalnih parkova i parkova prirode, i, konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica, objasnio je premijer.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.