Prati nas

Vijesti

Prodor

Štićenici splitskog doma danima su imali temperaturu, nije isključena ni zaraza osoblja

Treba testirati umirovljenike i djelatnike, a postoji mogućnost da je virus ušuljao i na druge katove.

Objavljeno

|

kakvo je stanje u domovima
foto: Pixabay

Evakuacija 47 štićenika Doma za umirovljenika u Vukovarskoj ulici u Splitu započela je sinoć oko 22.30 sati, nakon što je kod njih desetero utvrđen koronavirus. Evakuiran je, doznaje se iz službenih izvora, samo drugi kat ustanove.

15 štićenika zadnjih desetak dana imalo je povišenu tjelesnu temperaturu, no, kako je rekao ravnatelj Doma Ivan Škaričić, o njima je brinula liječnica. U ponedjeljak je testirano 15 štićenika, no jučer je nalaz stigao samo za njih deset.

Kako javlja javna televizija, i kod djelatnika prije nekoliko dana je primijećena povišena temperatura pa Škaričić ostavlja mogućnost da je zaražen netko od djelatnika.

Čim su počeli problemi sa širenjem koronavirusa zabranjene su posjete i nitko nije mogao komunicirati između katova. Sada je vidljivo da je bolest ušla u sustav, tu će biti dosta ozbiljnih posljedica. Treba testirati umirovljenike i djelatnike, a postoji mogućnost da je virus ušuljao i na druge katove, vidjet ćemo hoće li se testirati svi, javlja HTV.

“Svi su oni u relativno dobrom zdravstvenom stanju, imaju lakše ili srednje teške simptome. Odvojeni su oni kojima je potvrđen koronavirus od onih za koje čekamo rezultate”, rekao je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović za N1.

“Nemam dovoljno informacija da donesem ocjenu kako se dogodila ova situacija. S obzirom da se radi o nepokretnim pacijentima, možda je netko od osoblja ili na neki drugi način je došlo do ovoga”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za N1.

SDP-ovac Ranko Ostojić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova, na svojem se Facebook profilu obrušio na HDZ. “Istina je da 15 dana znate da su ljudi ugroženi! I čekali ste da vam se ne pokvari statistika. Majka mi je u tom domu i nikad nismo prekršili pravilo ni upute. Vama na dušu!” napisao je Ostojić.

Jutros su prema splitu krenuli ministar zdravstva Vili Beroš te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kako bi vidjeli što se da učiniti i kave sve mjere treba poduzeti da se ova nepogoda sanira na najbrži i najpogodniji mogući način.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.