Prati nas

Vijesti

Protiv diskriminacije

Sindikat umirovljenika Hrvatske traži da se ovrhe obustave i umirovljenicima

Umirovljenici i starije osobe u Republici Hrvatskoj u više od polovice slučajeva žive ispod razine siromaštva (2.485 kn) i njihova mala primanja i mirovine su još dodatno opterećene ovrhom.

Objavljeno

|

Dolac (foto: Sandro Bura)

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) od ministra financija Zdravka Marića zatražio je zakonske izmjene kojima bi se obustavila ovrha mirovina. Učinili su to, kažu u SUH-u, na traženje brojnih umirovljenika koji im se svakodnevno obraćaju u ovom teškom razdoblju pandemije.

“Pozdravljamo izmjenu i dopunu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koja je donesena po hitnom postupku, no napominjemo da je potrebno hitno izmijeniti Ovršni zakon jer su postojećim rješenjem  u potpunosti izostavljeni umirovljenici, kojima HZMO usteže sredstva iz mirovina, što je u konačnici diskriminatorno postupanje”, piše ministru SUH.

Umirovljenici i starije osobe u Republici Hrvatskoj u više od polovice slučajeva žive ispod razine siromaštva (2.485 kn) i njihova mala primanja i mirovine su još dodatno opterećene ovrhom.

“Ovim putem apeliramo da se što hitnije izvrše izmjene Ovršnog zakona kako bi se i umirovljenicima obustavila provedba ovrhe na mirovinama na tri mjeseca, uz mogućnost produljenja odlukom Vlade za još tri mjeseca, odnosno kako će biti propisano za druge ovršenike fizičke osobe”, stoji u zahtjevu koji potpisuje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.