Prati nas

Vijesti

Nepoznanice

SZO: Na imunitet krda ne računajte, antitijela ne znače da se osoba ne može ponovno zaraziti

Upravo je imunitet krda bila glavna strategija nekih vlada, no od nje su u međuvremenu odustale.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Mike Ryan (screenshot: RTÉ News)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je upozorenje o testiranju na koronavirus. Kaže, nema dokaza da serološki testovi mogu pokazati je li osoba stekla imunitet na COVID-19 pa mogućnost ponovne zaraze nije isključena.

“Serološki testovi će mjeriti razinu antitijela, no to ne znači da je osoba koja ima antitijela – imuna”, kazala je dr. Maria Van Kerkhove, šefica Odjela za nove zaraze i zoonoze. Serološki testovi će nam, za sada, moći samo reći je li osoba došla u kontakt s virusom, tvrdi SZO.


Mike Ryan, čelni stručnjak te organizacije nadležan za izvanredna stanja kaže pak da, čak i ako su antitijela učinkovita, vrlo malo toga ukazuje da ih je razvio veliki broj ljudi te da tako omogućuju takozvani “imunitet krda” za širu populaciju.

Istraživanja pokazuju upravo suprotno pa će javno zdravstvene politike morati pronaći drugi način za borbu protiv pandemije. Upravo je imunitet krda bila glavna strategija nekih vlada, no od nje su u međuvremenu odustale.

.

Vijesti

Katarina Peović (RF): S ovim brojem veterana, HDZ bi srušio i kineski proračun

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, braniteljske mirovine isplaćuju se u dvije kategorije unutar mirovina po posebnim propisima kolokvijalno zvanima ‘povlaštene mirovine’.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović potvrdila je na Facebooku svoju novu saborsku funkciju. “Imenovana sam za članicu saborskog Odbora za ratne veterane”, napisala je.

“Prvo što me zanima je kako je moguće da 25 godina nakon rata broj veterana i dalje raste i kakve beneficije imaju veterani iz 2000-ih. S ovakvim rastom broja veterana, HDZ bi bez problema srušio i proračun Kine”, napisala je ova članica saborskog Odbora za veterane.


Podsjetimo, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, braniteljske mirovine isplaćuju se u dvije kategorije unutar mirovina po posebnim propisima kolokvijalno zvanima “povlaštene mirovine”.

U srpnju 2020. godine isplaćeno je tako 71.207 mirovina Hrvatskih branitelja prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata (ZOHBDR) čija je prosječna vrijednost 5.954 kune. Prosječan staž u ovoj kategoriji iznosi 18 godina, sedam mjeseci i 24 dana.

U kategoriji Mirovina priznatih prema općim propisima, a koje su određene prema ZOHBDR-u iz 2017. godine je 44.621 mirovina uz prosječnu vrijednost od 2.790 kuna i prosječan staž od 28 godina, devet mjeseci i 8 dana.

Čime se bavi saborski Odbor za ratne veterane?

Odbor se bavi poslovima utvrđivanja i praćenja provođenja politike, a u postupku donošenja zakona i drugih propisa Odbor ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela u područjima koja se odnose na:

  • zaštitu žrtava velikosrpske agresije i pobune u Republici Hrvatskoj
  • zaštitu prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
  • zaštitu vojnih i civilnih invalida Domovinskog rata i svih sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
  • zaštitu vojnih i civilnih invalida te veterana II. svjetskog rata
  • zaštita prava bivših političkih zatvorenika
  • zaštitu ostalih žrtava totalitarnih režima.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP