Prati nas

Vijesti

Nepoznanice

SZO: Na imunitet krda ne računajte, antitijela ne znače da se osoba ne može ponovno zaraziti

Upravo je imunitet krda bila glavna strategija nekih vlada, no od nje su u međuvremenu odustale.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Mike Ryan (screenshot: RTÉ News)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je upozorenje o testiranju na koronavirus. Kaže, nema dokaza da serološki testovi mogu pokazati je li osoba stekla imunitet na COVID-19 pa mogućnost ponovne zaraze nije isključena.

“Serološki testovi će mjeriti razinu antitijela, no to ne znači da je osoba koja ima antitijela – imuna”, kazala je dr. Maria Van Kerkhove, šefica Odjela za nove zaraze i zoonoze. Serološki testovi će nam, za sada, moći samo reći je li osoba došla u kontakt s virusom, tvrdi SZO.


Mike Ryan, čelni stručnjak te organizacije nadležan za izvanredna stanja kaže pak da, čak i ako su antitijela učinkovita, vrlo malo toga ukazuje da ih je razvio veliki broj ljudi te da tako omogućuju takozvani “imunitet krda” za širu populaciju.

Istraživanja pokazuju upravo suprotno pa će javno zdravstvene politike morati pronaći drugi način za borbu protiv pandemije. Upravo je imunitet krda bila glavna strategija nekih vlada, no od nje su u međuvremenu odustale.

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP