Prati nas

Vijesti

Nepoznanice

SZO: Na imunitet krda ne računajte, antitijela ne znače da se osoba ne može ponovno zaraziti

Upravo je imunitet krda bila glavna strategija nekih vlada, no od nje su u međuvremenu odustale.

Objavljeno

|

Mike Ryan (screenshot: RTÉ News)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je upozorenje o testiranju na koronavirus. Kaže, nema dokaza da serološki testovi mogu pokazati je li osoba stekla imunitet na COVID-19 pa mogućnost ponovne zaraze nije isključena.

“Serološki testovi će mjeriti razinu antitijela, no to ne znači da je osoba koja ima antitijela – imuna”, kazala je dr. Maria Van Kerkhove, šefica Odjela za nove zaraze i zoonoze. Serološki testovi će nam, za sada, moći samo reći je li osoba došla u kontakt s virusom, tvrdi SZO.

Mike Ryan, čelni stručnjak te organizacije nadležan za izvanredna stanja kaže pak da, čak i ako su antitijela učinkovita, vrlo malo toga ukazuje da ih je razvio veliki broj ljudi te da tako omogućuju takozvani “imunitet krda” za širu populaciju.

Istraživanja pokazuju upravo suprotno pa će javno zdravstvene politike morati pronaći drugi način za borbu protiv pandemije. Upravo je imunitet krda bila glavna strategija nekih vlada, no od nje su u međuvremenu odustale.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.