Prati nas

Vijesti

Zatvara se starački dom u Splitu. Kamo će 66 štićenika i 20 radnika?

Prije prestanka rada doma socijalne skrbi korisniku smještenom temeljem ugovora o smještaju osnivač je dužan osigurati drugi primjereni smještaj, kaže Ministarstvo socijalne skrbi.

Objavljeno

|

Afrodita, Split (screenshot: Google Maps)

Nakon što je vlasnik Doma za starije i nemoćne Afrodita na Duilovu najavio zatvaranje doma od svibnja, mnoge obitelji našle su se u velikom problemu kako adekvatno zbrinuti 66 starijih ljudi, trenutnih korisnika Afrodite, piše Slobodna Dalmacija. Također, 20 djelatnika doma ostaje bez posla.

Najava zatvaranja doma izazvala je burne reakcije u javnosti. Vlasnik je kao razlog naveo svoju poslovnu odluku zbog nemogućnosti daljnjeg obavljanja ove djelatnosti i moguće neisplate plaća djelatnicima, a time i neadekvatne skrbi za korisnike, što je, kako naglašava, htio izbjeći.

“Nećemo nikoga tjerati iz doma, ali obavijestili smo korisnike i njihove obitelji da od 1. svibnja zatvaramo. Može to biti i 1. lipnja, sve ovisi o situaciji s koronavirusom i mjerama koje se budu provodile. Prestajemo biti funkcionalni uslijed krize i morali smo donijeti ovu odluku”, rekao je Slobodnoj Ivan Šimundža, vlasnik Afrodite.

Korisnici Afrodite imaju svoje obitelji koje su sad pred velikim upitnikom gdje i kako smjestiti svoje roditelje, bake ili djedove, tete i barbe u trećoj životnoj dobi, mahom teško pokretne ili posve nepokretne, nerijetko ovisne o 24-satnoj njezi i aparatima.

“Osnivač doma socijalne skrbi dužan najmanje tri mjeseca prije donošenja odluke o prestanku rada o tome izvijestiti ministarstvo kao i korisnike, članove obitelji, odnosno zakonske zastupnike korisnika. Prije prestanka rada doma socijalne skrbi korisniku smještenom temeljem ugovora o smještaju osnivač je dužan osigurati drugi primjereni smještaj”, komentirali sui z Ministarstva socijalne politike.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.