Prati nas

Vijesti

Novi režim

Zbog pauze za dezinfekciju, trgovine i trgovački lanci rade dvokratno. Ovo su termini pauza

U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, danas se otvaraju brojne trgovine izvan trgovačkih centara, a i trgovine prehranom (koje su radile cijelo vrijeme izolacije, sedam dana tjedno) radit će duže.

Dodatna novina je da im je zabranjen rad nedjeljom te da usred radnog vremena moraju zatvoriti vrata kako bi obavili dezinfekciju i omogućili smjenu radnika.


Konzumi rade dvokratno od 07:30 do 21:00 sat, uz pauzu za dezinfekciju od 13:30 do 14:30. Nedjeljom neće raditi, a to se odnosi i na uslugu „pokupi“.

Spar trgovine rade od 07:30 do 21 sat od ponedjeljka do subote, no danas će, iznimno, još raditi od 8 do 17 sati. U Sparovim objektima dezinfekcija će se obavljati od 14 do 15 sati.

Lidl će dezinficirati trgovine od 13:30 do 14:30 sati. Ovaj trgovački lanac nema univerzalno radno vrijeme pa podatke za pojedine poslovnice možete pronaći na njihovim internetskim stranicama.

Kaufland će od ponedjeljka do subote raditi od 7 do 22 sata, uz pauzu od 14 do 15 sati, dok nedjeljom i blagdanima neće raditi. I radno vrijeme pojedinih Kauflandovih poslovnica treba potražiti na službenim stranicama.

Trgovine Tommy radit će od ponedjeljka do subote od 7 do 21 sat, uz pauzu od 13:30 do 14:30. Nedjeljom neće raditi.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP