Prati nas

Vijesti

Švedski model

Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog: ‘Nismo očekivali toliko mrtvih’

Odbacio je navode o tome kako će Šveđani, posebno u Stockholmu koji je najugroženiji, steći takozvani imunitet krda koji će naciju zaštiti od koronavirusa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Anders Tegnell (foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia)

Prema dostupnim javnim podacima, Švedska je do danas (8. travnja) zabilježila 3.040 smrti uzrokovanih koronavirusom, što znači da se u toj sjevernoj zemlji na milijun stanovnika dogodilo 297 fatalnih ishoda. Hrvatska, za primjer, ima 22 smrti na milijun stanovnika.

Usprkos svemu navedenome, koronaskeptici upravo ovu zemlju navode kao svijetli primjer borbe protiv koronavirusa, prvenstveno zbog opsežnih, ali nešto blažih mjera nego u Hrvatskoj i velikom dijelu Europe. “Švedski model” tako je protulogički postao i argument onih koji tvrde da virus nije opasan, iako i sami švedski epidemiološki stručnjaci tvrde da ulažu ogromne napore u očuvanje javnog zdravlja ali i da nisu računali na takav pomor u određenim segmentima stanovništva.


“Približavamo se brojci od 3.000 mrtvih, to je užasan broj”, kazao je Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog na tiskovnoj konferenciji u srijedu. Ovaj stručnjak, koji je među najtraženijim sugovornicima medija diljem svijeta, ovog je tjedna priznao kako nije uvjeren da je model labave karantene bio najbolji odabir.

“Nisam uvjeren, uopće. Stalno razmišljamo o tome”, kazao je za štokholmski Aftonbladet. Iako je ustvrdio da je broj zaražene djece u svijetu zanemariv, podaci ga demantiraju. Švedska je do četvrtka brojala 118 slučajeva infekcije kod mlađih od 9 godina. Dok ih je 282 bilo u dobi od 9 do 19 godina. Dijete mlađe od 10 godina, javlja Newsweek, među najnovijim je žrtvama, no tu tvrdnju valja još službeno potvrditi.

Ništa od imuniteta krda

Tegnell je dan ranije, u utorak, za emisiju “The Daily Show with Trevor Noah” opisao mjere koje je do sada Švedska poduzela u borbi protiv epidemije COVID-19, potvrđujući da je država odgovornost za vlastito i društveno zdravlje stavila na pojedinca. Ipak, dodaje, važno im je da su zbog dječjeg zdravlja ostavili škole otvorenima. “Mi smo svemu pristupili holistički, za razliku od drugih zemalja”, kazao je Tegnell u televizijskoj emisiji.

“Imate trostruko veću smrtnost od susjeda. Stavili ste neke živote iznad dugih. Mislite li da je to odluka koju epidemiolozi ili vlada trebaju donositi? Je li to laka odluka? Kako ste odlučili da su otvorene škole vrijedne tog rizika?” upitao je Trevor Noah švedskog kreatora protuepidemijskih mjera.

“Moram reći da u početku nismo računali s velikim brojem mrtvih. Mislili smo da će više ljudi biti bolesno, ali ovakva smrtnost nas je iznenadila. Brojke bi bile bolje da smo uspjeli obraniti staračke domove. Mnoge zemlje imaju taj problem. Čak i kad činimo najbolje što možemo, to nije dovoljno. Ali ne stavljamo ničiji život iznad drugih života. Želimo očuvati javno zdravlje”, kazao je Tagnell.

Uz to, odbacio je navode o tome kako će Šveđani, posebno u Stockholmu koji je najugroženiji, steći takozvani imunitet krda koji će naciju zaštiti od koronavirusa: “To neće niti jedna država postići. To bi značilo da će bolest nestati, a mislim da se to neće dogoditi. Ali čak i imunitet koji može postići 20-25 posto populacije imat će veliki utjecaj na brzinu širenja virusa.” To bi, kazao, je Tegnell, moglo pomoći vraćanju života u normalu.

(U prvoj verziji ovog članka greškom je navedno da Švedska ima 30.040 umrlih od koronavirusa, dok je pravi broj u tom trenutku iznosio 3.040. Ispričavamo se zbog nenamjerne pogreške koju smo ispravili.)

.

Vijesti

Bežovan: ‘Možda ćemo vlasnicima apartmana na moru davati 800 kuna nacionalne mirovine’

Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od 1. siječnja iduće godine na snagu stupa Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Ta se naknada prema prvotnoj ideji trebala zvati nacionalnom mirovinom, ali od toga se odustalo iako se u javnosti udomaćio taj naziv. Ideja je da država mjesečnom naknadom u iznosu od 800 kuna olakša život građanima starijima od 65 godina koji nisu ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža potrebnih da steknu pravo na redovnu mirovinu.

Ključni kriterij da bi osobe starije od 65 godina bez dovoljno radnog staža ostvarile pravo na tu naknadu jest dohodovni cenzus – prihod po članu kućanstva ne smije biti viši od 800 kuna. No član radne skupine za izradu tog projekta, prof. dr.sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu, upozorava u razgovoru za Net.hr na moguće zlouporabe sustava.


“Postavlja se pitanje jesmo li trebali staviti još neke cenzuse osim dohodovnog, recimo imovinski. Mi u cjelokupnoj praksi imamo relativno malo iskustva kada je u pitanju ciljanje takvih socijalnih mjera, dakle kalibracija socijalnih davanja i uvjeta pod kojima netko nešto dobiva. Može se dogoditi da je netko vlasnik jednog ili dvaju apartmana na moru i da od najma ostvaruje prihode, a mi ćemo mu dati ovaj oblik pomoći. Nadajmo se da će biti relativno mali broj takvih i da zlouporabe neće srušiti svrhovitost ove mjere”, kaže Bežovan.

Profesor je rekao i kako je za vrijeme rada u skupini konzultirao četiri ravnateljice centara za socijalnu skrb jer su tamo najbolje upoznati s mogućim primateljima tih naknada. 

“Kada sam im rekao koji će biti kriteriji i procedura za dodjelu te naknade, rekli su mi kako misle da će biti relativno mali broj osoba za taj oblik socijalne pomoći. Oni koji ostvaruju uvjete već su uključeni u program zajamčene minimalne naknade kao novčane socijalne pomoći. Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade. Meni je bilo nerealno kada se isprva procjenjivalo da će ih biti 40 tisuća pa čak i 60 tisuća”, rekao je Bežovan za Net.hr.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP