Prati nas

Vijesti

Povoljna epidemiološka slika

COVID-19 usmrtio je starijeg muškarca iz Koprivnice, od jučer devet novozaraženih

Riječ je o osobi koja je 1936. godište i koja je imala kronične bolesti. Na respiratoru je 12 bolesnika, hospitaliziranih je 160, ukupno je oporavljenih 1.784

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Vili Beroš

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Od novozaraženih, 7 ih je s Brača koji je trenutno najjače žarište u državi. Preostalih dvoje je iz Brodsko-posavske županije.


“To daje ukupan broj od 2.196 bolesnika. Ukupno je učinjeno 46.071 testiranje, od toga u posljednja 24 sata 1.169. Postotak pozitivnih je 4,77 posto. Od jučer je preminuo jedan bolesnik u Koprivnici, riječ je o osobi 1936. godište koja je imala kronične bolesti. Na respiratoru je 12 bolesnika, hospitaliziranih je 160, ukupno je oporavljenih 1.784”, kazao je Beroš.

Novinari su pitali ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka u čemu je razlika između Murtera i Brača, s obzirom da je za Murter svojevremeno proglašena potpuna karantena dok je na Braču određeno kretanje uz propusnice moguće.

“Ima puno razlika između Brača i Murtera. Osnovna je u tome što je lokalni stožer civilne zaštite za Murter tražio da se organizira karantena jer su otkrili da odjednom imaju 30 ljudi koji imaju temperaturu, a za 6-7 su dokazali da imaju COVID-19”, odgovorio je Capak.

.

Vijesti

Bežovan: ‘Možda ćemo vlasnicima apartmana na moru davati 800 kuna nacionalne mirovine’

Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od 1. siječnja iduće godine na snagu stupa Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Ta se naknada prema prvotnoj ideji trebala zvati nacionalnom mirovinom, ali od toga se odustalo iako se u javnosti udomaćio taj naziv. Ideja je da država mjesečnom naknadom u iznosu od 800 kuna olakša život građanima starijima od 65 godina koji nisu ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža potrebnih da steknu pravo na redovnu mirovinu.

Ključni kriterij da bi osobe starije od 65 godina bez dovoljno radnog staža ostvarile pravo na tu naknadu jest dohodovni cenzus – prihod po članu kućanstva ne smije biti viši od 800 kuna. No član radne skupine za izradu tog projekta, prof. dr.sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu, upozorava u razgovoru za Net.hr na moguće zlouporabe sustava.


“Postavlja se pitanje jesmo li trebali staviti još neke cenzuse osim dohodovnog, recimo imovinski. Mi u cjelokupnoj praksi imamo relativno malo iskustva kada je u pitanju ciljanje takvih socijalnih mjera, dakle kalibracija socijalnih davanja i uvjeta pod kojima netko nešto dobiva. Može se dogoditi da je netko vlasnik jednog ili dvaju apartmana na moru i da od najma ostvaruje prihode, a mi ćemo mu dati ovaj oblik pomoći. Nadajmo se da će biti relativno mali broj takvih i da zlouporabe neće srušiti svrhovitost ove mjere”, kaže Bežovan.

Profesor je rekao i kako je za vrijeme rada u skupini konzultirao četiri ravnateljice centara za socijalnu skrb jer su tamo najbolje upoznati s mogućim primateljima tih naknada. 

“Kada sam im rekao koji će biti kriteriji i procedura za dodjelu te naknade, rekli su mi kako misle da će biti relativno mali broj osoba za taj oblik socijalne pomoći. Oni koji ostvaruju uvjete već su uključeni u program zajamčene minimalne naknade kao novčane socijalne pomoći. Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade. Meni je bilo nerealno kada se isprva procjenjivalo da će ih biti 40 tisuća pa čak i 60 tisuća”, rekao je Bežovan za Net.hr.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP