Prati nas

Mozaik

Kuže vas skroz

Istina je! Psi mogu prepoznati jeste li dobra ili loša osoba

Osim što je čovjekov najbolji prijatelj, pas je vrlo dobar u procjeni nečijeg karaktera, otkrili su znanstvenici. U svojem istraživanju poslužili su se malim trikom, koji je pokazao da pas jednostavno zna tko je dobar, a tko zao.

Objavljeno

|

foto: gotdaflow/Unsplash

Psi su naši najbolji i navjerniji prijatelji i poznato je da mogu nanjušiti strah. No čini se da psi mogu i prepoznati tko je kakav čovjek. Tim koji predvodi profesorica Akiko Takaoka sa Sveučilišta Kyoto u Japanu otkrio je kako psi vrlo brzo znaju treba li čovjeku vjerovati ili ne, piše portal Good.

Kako bi dobili potvrdu svoje pretpostavke, znanstvenici su se poslužili malom varkom. Prvo su psima pokazivali spremnik koji je bio napunjen skrivenom hranom i psi su spremno trčali do njega. Zatim su psima pokazali na prazan spremnik, a psi su također dotrčali do njega, no onda su otkrili da u njemu nema hrane.

Treći put kada su znanstvenici pokazali spremnik s hranom, psi su odbili otići do spremnika. Znali su na temelju svog prethodnog iskustva da čovjek koji im pokazuje spremnik – nije od povjerenja. Taj eksperiment dokazuje da psi mogu uočiti lažljivca te da nisu tako naivni kad nekome vjeruju.

Oba pokusa završila su tako da su znanstvenici ponudili psu poslasticu. No i tu su stvari bile vrlo zanimljive. U prvom scenariju, psi su uzeli poslastice od oba istraživača. No u drugom slučaju, gdje je jedan od istraživača bio otvoreno bezobrazan prema njihovom vlasniku, psi su uglavnom ignorirali znanstvenika i zanemarili ponuđenu poslasticu.

Istraživanja su dokazala da psi dobro procjenjuju osobe i njihovo ponašanje i na temelju tih informacija odlučuju kako će komunicirati. Pseće ponašanje prema takvim ljudima je izravna posljedica njihovog ponašanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.