Prati nas

Vijesti

Nove spoznaje

Koronavirus je u Europu, čini se, došao puno ranije nego što mislimo

Ovi podaci bacaju sasma novo svjetlo na širenje epidemije Europom, budući da je Francuska prva tri službena slučaja zaraze zabilježila tek 24. siječnja, a oni su ujedno i prvi europski slučajevi.

Objavljeno

|

foto: foto: Pete Linforth/Pixabay/Pedro Lastra/Unsplash

Pacijent kojem je nedaleko Pariza 27. prosinca 2019. godine dijagnosticirana upala pluća, zapravo je imao koronavirus. Tako je izvijestio njegov liječnik Yves Cohen, a pokazuju to i provedena testiranja.

Pacijent (43) se u međuvremenu potpuno oporavio i ne zna se pouzdano gdje je mogao “pobrati” virus, budući da nije boravio u tada poznatim žarištima epidemije. Ovo pak dokazuje da je virus mogao u Francusku doći čak mjesec dana prije nego što su ga zdravstvene vlasti bile svjesne.

Cohen je medijima objasnio da je njegov pacijent imao sve glavne simptome koji su znaci raspoznavanja COVID-19; od suhog kašlja preko vrućice do teškoća s disanjem. U bolnicu je primljen 27. prosinca, četiri dana prije nego je Svjetska zdravstvena organizacija dobila službenu informaciju o nepoznatoj bolesti koja se pojavila u kineskom Wuhanu.

Uz to, poznato je da je jedno od djece francuskog pacijenta također razvilo bolest, no supruga je ostala pošteđena, iako se (za sada) ne zna je li bila asimptomatski pacijent. Ako jest, upravo bi ona mogla biti “karika koja nedostaje”. Naime, radila je u supermarketu nedaleko glavnog pariškog aerodroma pa je mogla doći u kontakt s putnicima koji su došli izravno s leta iz Kine.

Ovi podaci bacaju sasma novo svjetlo na širenje epidemije Europom, budući da je Francuska prva tri službena slučaja zaraze zabilježila tek 24. siječnja, a oni su ujedno i prvi službeni europski slučajevi. Do danas je u toj zemlji registrirano gotovo 170 tisuća infekcija, a broj umrlih premašio je 25 tisuća.

Znanstvenici sada pokušavaju odgonetnuti je li ovoj crnoj brojci razlog to što virus nije detektiran u samom početku širenja državom. Također moguća vremenska crta stavlja novi teret na Peking koji se već tjednima brani od optužbi da je namjerno prikrivao informacije o opakoj epidemiji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.