Prati nas

Vijesti

Stari i siromašni

Matica upozorava stranke: Pedeset posto umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna

Matica predlaže promjenu formule na način da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća ili samo s rastom potrošačkih cijena zavisno od toga koji je parametar veći.

Objavljeno

|

Matica umirovljenika Hrvatske
Višnja Fortuna (foto: Sandro Bura)

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) otvorenim pismom upozorava na težak položaj i sve veće siromaštvo umirovljenika što potvrđuje i njena analiza iz koje se vidi da točno 50 posto, odnosno 575.000 umirovljenika, prima prosječnu mirovinu od svega 1.420 kuna i to nakon nedavnog usklađivanja od 0,7 posto.

Prema najnovijim podacima prosječna mirovina svih umirovljenika, stečena na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, sada je 2.523 kune, a to je samo 37,5 posto prosječne neto plaće što je najniže od svih europskih zemalja.

Kada se uzme u obzir da je kod nas linija siromaštva 2.485 kuna onda se vidi da je stanje zabrinjavajuće i stoga Matica poziva sve stranke da u svojim izbornim programima ponude rješenja za te egzistencijalne probleme osoba starije dobi koji čine trećinu ukupnog biračkog tijela.

Oglas

Brojni umirovljenici s velikom zabrinutošću postavljaju pitanje kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava i navode da je velik broj njih doveden u nepodnošljivu situaciju. Sve veće siromaštvo je i posljedica postojeće formule za usklađivanje mirovina koja je osnovni uzrok njihovog stalnog pada u odnosu na rast plaća.

Matica stoga ponovno predlaže promjenu formule na način da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća ili samo s rastom potrošačkih cijena zavisno od toga koji je parametar veći. Uz ostalo Matica je već predložila i izmjenu u obiteljskom zakonodavstvu na način da bračni partner može, uz zadržavanje svoje, naslijediti i dio mirovine preminuloga.

Dijalog o tome s Vladom, preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, već je započet i Matica izražava nadu da će biti i pozitivno završen, stoji u pismu koje potpisuje Višnja Fortuna, predsjednica MUH-a.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.