Prati nas

Vijesti

Teške riječi

Ništa od ujedinjenja umirovljeničke scene, Špika optužio Hrelju za izdaju i prodaju umirovljenika

Naprosto je smiješno da netko sada sa jednom rukom u Saboru javnosti pokušava prodati priču o ministarskoj poziciji na koju je navodno spreman, kaže Špika.

Objavljeno

|

screenshot: Youtub

“Da se Silvanu Hrelji jako svidjela fotelja ministra rada i mirovinskog sustava je javnosti bilo poznato i prije potpisivanja Sporazuma o suradnji kojeg je HSU potpisao u studenom 2019. sa BUZ, DSU i USiB-om”, piše o dojučerašnjem partneru u otvorenom pismu Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljevnici zajedno. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Kako je on (S. Hrelja, op. mv.) osoba koja se u Hrvatskom saboru najdulje bavi isključivo umirovljeničkom problematikom jasno je da se radi o prilično kompetentnoj osobi, osobi koja je uz odgovarajuću potporu mogla dobiti izborni legitimitet kojim bi se uz dovoljan broj saborskih zastupnika moglo aplicirati i na ministarsko mjesto.

Oglas

Dakle očito je odavno postojala želja, no nedostajalo je ono najvažnije odnosno pravo rješenje kako to ostvariti. Svima koji se iole ozbiljnije bave politikom je jasno da stranka sa 0,5 – 1 ili 2 posto rejtinga u bilo kojoj koaliciji ne može dobiti ništa više do li mandat ili dva u saborskim klupama, a o ministarskoj poziciji može samo maštati.

Ono što sam Silvanu Hrelji ponudio ja u ime BUZ-a je bilo upravo to što je nedostajalo da bi se njegova mašta pretvorila u stvarnost. Ponudio sam rješenje kako doći u poziciju da umirovljenička opcija (HSU) dobije odgovarajući odnosno dovoljan broj zastupnika u Hrvatskom saboru čiji bi broj (3-5 a možda i više) bio sasvim dostatan za apliciranje na ministarsku poziciju.

Plan koji sam iznio i detaljno obrazložio je bio okupiti sve umirovljeničke stranke i udruge ili većinu njih te krenuti sa procesom udruživanja koji bi na kraju procesa završio formalnim ujedinjavanjem u jednu stranku (HSU) odnosno opciju koja bi u tom trenutku bila na čvrstom rejtingu od cca. 4 posto ili više. Okupljanjem i nakon tog potpisivanjem Sporazum o suradnji HSU, BUZ, DSU i USIB uz još cijeli niz udruga koje su nas podupirali smo okupili preko 95 posto svega na umirovljeničkoj političkoj sceni i bili na odličnom putu da uspijemo. Već nakon nekoliko tjedana rejting HSU-a je porastao sa 1 – 1,5 post na preko 3 posto i činilo se da nas ništa neće zaustaviti do cilja, cilja koji bi značio konačno i dugo očekivao stvaranje jedne jake umirovljeničke opcije (HSU) koja je u stanju preuzeti odgovornost za resor rada i mirovinskog sustava u cijelosti

No Silvano Hrelja, možda nedovoljno pametan, ili nedovoljno korektan ili možda samo sebičan i beskrupulozan, ili što god bilo je očito pomislio da sve to nakon briljantnog početka može uraditi sam. Odlučio je bez ikakvog objašnjenja “dignuti sidro”, i sa ponuđenim jednim mandatom u “džepu” preko noći zaboravio na 1,2 milijuna umirovljenika koji su i te kako mogli profitirati našim udruživanjem, no kako to često biva, osobni interes je po tko zna koji puta opet odnio pobjedu. Ništa novo kada je u pitanju Silvano Hrelja.

Naprosto je smiješno da netko sada sa jednom rukom u Saboru javnosti pokušava prodati priču o ministarskoj poziciji na koju je navodno spreman. Moš’ misliti! Ne može nitko biti ministar, niti je do sada bio, ako nema legitimitet koji se potvrđuje izbornim rezultatom stranke kojoj pripada odnosno brojem ruku koje njegova stranka ima u Hrvatskom saboru.

Niti će Silvano Hrelja postati ministar niti će umirovljenici kroz navedenu funkciju do daljnjega imati priliku za participiranje u izvršnoj vlasti, a ono što treba biti svima jasno je da za to snosi odgovornost smo jedna osoba, Silvano Hrelja. To što sada priča je očito samo loš plagijat i služi samo kako bi se navuklo birače da mu daju svoj glas, no jasno je da umirovljenici odnosno birači već odavno nisu ni glupi, ni slijepi, ni gluhi. Osoba koja vodi jednu parlamentarnu stranku već 13 godina u nizu, a 17 je neprekidno zastupnik, ne uspije podići stranku iznad 1 posto rejtinga, je najbolji pokazatelj koliko birači cijene njegov doprinos, a govorimo o 1,2 milijuna umirovljenika i još više onih koji će to jednog dana biti.

Da se držao dogovora odnosno potpisanog Sporazuma iz studenog 2019. i planiranih aktivnosti onda bi cijela priča danas sasvim drugačije izgledala, jer bi u tom slučaju bili opcija sa 4 posto ili više, što bi sasvim sigurno zajedničkim radom dosegnuli, i što bi i u bilo kojoj koaliciji omogućilo participiranje sa 4 – 5 ili više saborskih mandata u Hrvatskom saboru i sigurnom pozicijom ministra rada i mirovinskog sustava.

Silvano Hrelja je na žalost svih onih koji su se nadali ujedinjavanju umirovljeničkih stranaka i benefitu koji je iz toga mogao proizaći za sve njih, bez riječi objašnjenja napustio Sporazum radi jednog mandata koji će samo njemu osigurati parlamentarni status naredne 4 godine, i to je sve što će umirovljenici “dobiti” njegovim zalaganjem za sve “njih”.

Maske su pale, umirovljenici otvorite oči i uši, ne vjerujte lažnim mesijama i njihovim šarenim obećanjima!” zaključuje Špika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas