Prati nas

Show

Rade na Fejsu

Rade Šerbedžija otkrio što mu je oporučno ostavio slavni Miroslav Krleža

Veliki umjetnik Rade Šerbedžija prisjetio se svoga prijateljstva s drugim velikim umjetnikom, Miroslavom Krležom i otkrio kako se našao u oporuci slavnoga pisca…

Silvija Novak

Objavljeno

|

screenshot: Rade Šerbedžija/Youtube

Iako prije nije koristio društvene mreže, naš proslavljeni glumac Rade Šerbedžija je s početkom epidemije koronavirusa i karantene otvorio profil na Facebooku. I sjajno da je to učinio jer je nizom svojih objava u kojima govori poeziju ili svira i pjeva, dane koje smo proveli u svojim domovima učinio znatno lakšima.

U jednoj od posljednjih objava na Facebooku otkrio i jednu zanimljivost o Miroslavu Krleži i odnosu koji je imao s velikim piscem te kako se našao u njegovoj oporuci.


“Krleža je moj svijet i moj svjetonazor. Jedne noći dok smo pili francuski konjak u njegovom stanu u Tuškancu rekao mi je:
– Mali, uskoro bum umrl. Kaj hoćeš da ti ostavim?
– Pa nemate Vi ništa, Vi ste socijalistički pisac.
– Kaj pričaš? Imam para, slika, autorskih prava…
– Dobro, ostavite mi vaš sivi šešir Borsalino.
– Kaj će ti moj Borsalino?
– Pa kad umrete da Vas ponekad prošećem nedjeljom Trgom Republike.

U oporuci nakon njegove smrti stajalo je pod brojem 5: ‘Moj sivi Borsalino ostavljam Radi Šerbedžiji.'”

Part 29. Miroslav Krleza – Iz politickih eseja i Khevenhiller

Krleza je moj svijet i moj svjetonazor. Jedne noci dok smo pili francuski cognjac u njegovom stanu u Tuskancu rekao mi je: – Mali, uskoro bum umrl…kaj hoces da ti ostavim? – Pa nemate Vi nista Vi ste socijalisticki pisac – Kaj pricas…imam para…slika…autorskih prava…- Dobro, ostavite mi vas sivi sesir Borsalino…- Kaj ce ti moj Borsalino?- Pa kad umrete da vas ponekad prosecem nedeljom Trgom Republike…U oporuci nakon njegove smrti stajalo je pod brojem 5… moj sivi boralino ostavljam Radi Serbedziji.

Gepostet von Rade Serbedzija official am Montag, 11. Mai 2020

Poslušajte i Radinu izvedbu pjesme velikog Tina Ujevića: “Pobratimstvo lica u svemiru”:

.

Show

Predsjednik Zoran Milanović: ‘Uz Rajkove stihove rasla su djeca ljubavi’

Njegovom pojavom hrvatska glazbena scena dobila je izrazitu autorsku osobnost, vrsnog skladatelja čije su pjesme osvojile duše i srca publike najšireg spektra ukusa i senzibiliteta, napisala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Povodom smrti jednog od najvažnijih ljudi hrvatske popularne glazbe, Rajka Dujmića, oglasio se i predsjednik Zoran Milanović.

“S tugom sam primio vijesti o smrti Rajka Dujmića, izražavam sućut njegovim najbližima, prijateljima i kolegama. Hrvatska je ostala bez još jednog glazbenika koji je pjevao generacijama i pisao pjesme koje će generacije slušati. Uz Rajkove stihove rasla su djeca ljubavi, gradila su se prijateljstva i još dugo će njegove pjesme mnogima biti ljepša strana onih dobrih, starih vremena”, objavio je Milanović na Facebooku.


Sućut obitelji objavila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek: “”Njegovom pojavom hrvatska glazbena scena dobila je izrazitu autorsku osobnost, vrsnog skladatelja čije su pjesme osvojile duše i srca publike najšireg spektra ukusa i senzibiliteta. “

“S posebnim emocijama sjećamo se pjesme Moja domovina, koju je Rajko napisao sa Zrinkom Tutićem, a koja je u ratnim vremenima i u razdoblju egzistencijalne ugroženosti čitava naroda bila doživljena kao izraz najsnažnijeg umjetničkog otpora i himna zajedništvu”, napisala je ministrica.

Podsjetimo, 65-godišnji glazbenik je u srijedu stradao u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u bolnicu na riječkom Sušaku gdje je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja, a ustanovljene su mu teške ozlijede glave.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP