Prati nas

Show

Rade na Fejsu

Rade Šerbedžija otkrio što mu je oporučno ostavio slavni Miroslav Krleža

Veliki umjetnik Rade Šerbedžija prisjetio se svoga prijateljstva s drugim velikim umjetnikom, Miroslavom Krležom i otkrio kako se našao u oporuci slavnoga pisca…

Silvija Novak

Objavljeno

|

screenshot: Rade Šerbedžija/Youtube

Iako prije nije koristio društvene mreže, naš proslavljeni glumac Rade Šerbedžija je s početkom epidemije koronavirusa i karantene otvorio profil na Facebooku. I sjajno da je to učinio jer je nizom svojih objava u kojima govori poeziju ili svira i pjeva, dane koje smo proveli u svojim domovima učinio znatno lakšima.

U jednoj od posljednjih objava na Facebooku otkrio i jednu zanimljivost o Miroslavu Krleži i odnosu koji je imao s velikim piscem te kako se našao u njegovoj oporuci.


“Krleža je moj svijet i moj svjetonazor. Jedne noći dok smo pili francuski konjak u njegovom stanu u Tuškancu rekao mi je:
– Mali, uskoro bum umrl. Kaj hoćeš da ti ostavim?
– Pa nemate Vi ništa, Vi ste socijalistički pisac.
– Kaj pričaš? Imam para, slika, autorskih prava…
– Dobro, ostavite mi vaš sivi šešir Borsalino.
– Kaj će ti moj Borsalino?
– Pa kad umrete da Vas ponekad prošećem nedjeljom Trgom Republike.

U oporuci nakon njegove smrti stajalo je pod brojem 5: ‘Moj sivi Borsalino ostavljam Radi Šerbedžiji.'”

Part 29. Miroslav Krleza – Iz politickih eseja i Khevenhiller

Krleza je moj svijet i moj svjetonazor. Jedne noci dok smo pili francuski cognjac u njegovom stanu u Tuskancu rekao mi je: – Mali, uskoro bum umrl…kaj hoces da ti ostavim? – Pa nemate Vi nista Vi ste socijalisticki pisac – Kaj pricas…imam para…slika…autorskih prava…- Dobro, ostavite mi vas sivi sesir Borsalino…- Kaj ce ti moj Borsalino?- Pa kad umrete da vas ponekad prosecem nedeljom Trgom Republike…U oporuci nakon njegove smrti stajalo je pod brojem 5… moj sivi boralino ostavljam Radi Serbedziji.

Gepostet von Rade Serbedzija official am Montag, 11. Mai 2020

Poslušajte i Radinu izvedbu pjesme velikog Tina Ujevića: “Pobratimstvo lica u svemiru”:

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP