Prati nas

Vijesti

Na braniku demokracije

Sretan nam Svjetski dan slobode medija!

‘Pravodobna, točna informacija, a ne fake news, ono je što nam treba uvijek, a posebno u ovakvim situacijama. Džaba sve epidemiološke mjere, preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i svih drugih da nije bilo novinara, fotoreportera, snimatelja…’

Objavljeno

|

foto: Jennifer Beebe/Pixabay

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine na dan kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Dan slobode medija na Twitteru je svim medijskim djelatnicima Hrvatske čestitao i premijer Andrej Plenković riječima: “Mediji obogaćuju naše društvo i temelj su izgradnje demokracije. Pravodobno i točno informiranje javnosti zahtijeva neometan rad bez pritisaka”.

I Ministarstvo kulture poručilo je kako je sloboda medija temelj svakog demokratskog društva u kojem je imperativ osigurati novinarima uvjete za neometan i siguran rad.

Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija trebao je biti obilježen globalnom kampanjom Ujedinjenih naroda o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na “novinarstvo bez straha i pristranosti” u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima utjecaja na rad medija. No, situacija s pojavom pandemije koronavirusa medijsko je okružje učinila još složenijim, a borbu protiv lažnih vijesti i utjecaja na medije još težim.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Hrvoje Zovko, tom je prilikom kazao: “I u ovoj je krizi ponovo došla do izražaja iznimna važnost novinarstva kao profesije. Mogu slobodno reći da su uz zdravstvene djelatnike, policiju i vatrogasce, mediji, dakle novinarke i novinari, snimatelji, fotoreporteri, radijski i televizijski tehničari, odradili fenomenalan posao važan za cijelu zajednicu i na tome im velika hvala. Pravodobna, točna informacija, a ne fake news, ono je što nam treba uvijek, a posebno u ovakvim situacijama.”

“Džaba sve epidemiološke mjere, preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i svih drugih da nije bilo novinara, fotoreportera, snimatelja… Oni su velik dio te krize ponijeli na svojim leđima, a što ih je dočekalo? Za mnoge od njih ona je istodobno značila i gubitak posla, posebno za honorarne suradnike, slobodne novinare. Velik broj novinara u mnogim redakcijama našao se ovih dana i sa znatno manjom plaćom na računu. Neki vlasnici medija nisu sekunde čekali da srežu primanja svojim radnicima, od Hanza medije, preko Novog lista do Glasa Istre. A primili su javnu potporu. Ovakva situacija je neodrživa, a posebno zato što se naša profesija još nije oporavila ni od zadnje velike ekonomske krize. Što bi se moglo sada dogoditi, ne usudim se ni pomisliti. Zato je vrlo važno da država osigura dugoročne mjere za pomoć novinarstvu”, kazao je Zovko.

Dodao je i kako u Hrvatskoj trenutno ima 905 aktivnih tužbi protiv novinara: “Brojka od 905 tužbi protiv novinara i medija, iako nešto manja u odnosu na prošlu godinu, pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje. Treba napomenuti kako je stvarna brojka i veća jer je smo ovaj podatak dobili od tek 18 medija. Čini se da su duševne boli unosan biznis jer se liječe samo velikim odštetnim zahtjevima. U svemu posebno zabrinjava činjenica da u podizanju tužbi sudjeluju i visoki državni dužnosnici, lokalni šerifi, pa i sami suci. Ovaj rat tužbama protiv novinara i medija velika je sramota za Hrvatsku.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.