Prati nas

Vijesti

Miljenici nacije

Ukinute su svakodnevne konferencije Stožera, trgovine do daljnjega neće raditi nedjeljom

Za očekivati je da će neki istaknuti članovi stožera zauzeti važne pozicije na HDZ-ovim izbornim listama i tako pokušati kapitalizirati popularnost i povjerenje stečeno tijekom uspješne borbe protiv koronavirusa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: MUP/Youtube

U Hrvatskoj već tri dana nema preminulih od koronavirusa, a u protekla 24 sata novozaraženih je tek dvoje.

“Trenutno su potvrđene ukupno 2.228 osobe zaražene koronavirusom, a 1.946 osoba je ozdravilo. Dva su nova slučaja u posljednja 24 sata. Devedeset i pet osoba je preminulo. 10 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je testirano ukupno 54.820 osoba”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je da je rad nedjeljom ukinut temeljem preporuke epidemiološke struke te da nema nikakvih saznanja o brojnim tužbama kojima se ta odluka pokušava osporiti.

Što se tiče potencijalnog ukidanja zabrane rada nedjeljom, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao da je za tako što još rano te da treba pričekati i utvrditi gdje su izvori zaraze.

Svakodnevnih konferencija Stožera više neće biti, objavio je Božinović i naveo da ne zna kada će biti sazvana nova. Podsjetimo, posljednjih tjedana Stožer se suočio s gomilom više političkih, a manje epidemioloških pitanja, dok je samo ukidanje konferencija objavljeno istovremeno s raspuštanjem Sabora.

Za očekivati je da će neki istaknuti članovi stožera zauzeti važne pozicije na HDZ-ovim izbornim listama i tako pokušati kapitalizirati popularnost i povjerenje stečeno tijekom uspješne borbe protiv koronavirusa.

.

Vijesti

Moram li u trgovine ulaziti s maskama? Od danas da!

Uz to, i dalje vrijedi nošenje maski u javnom prijevozu, kako za vozače, tako i putnike.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U sklopu novih protuepidemijskih mjera od ponoći je obavezno nositi masku u dijelu zatvorenih prostora trgovina. Maske moraju nositi i trgovci.

Mijenja se režim i u ugostiteljskim objektima. Gosti u ugostiteljskim objektima neće morati nositi maske, odnosno one neće biti obavezne. Obavezne će biti za osoblje.


Uz to, i dalje vrijedi nošenje maski u javnom prijevozu, kako za vozače, tako i putnike. Na isti se način moraju zaštiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje nositi maske u zatvorenim prostorima još od 24. travnja 2020. godine, o čemu je tada javnost izvijestila i članica Nacionalnog stožera Civilne zaštite Alemka Markotić. Nošenje maske kao tekstilne barijere, pokazala su nova istraživanja, zaustavlja kapljice, usporava ih i skreće strujanje zraka koje ih nosi te tako drastično smanjuje transfer virusa s osobe na osobu.

Maske, dokazano je znanstvenim istraživanjima u protekla dva desetljeća, ne izazivaju pomanjkanje kisika i trovanje ugljikovim dioksidom, kao što tvrde obmanjivači aktivni na društvenim mrežama.

Prema preporuci ljekarnika, pamučna maska je najpovoljnija i dovoljna za kretanje u javnom prijevozu ili u većim zatvorenim prostorima. Država je donijela uredbu o povoljnijoj cijeni pamučne maske, aktivirala se i lokalna proizvodnja i ima ih dovoljno na tržištu

Sve o maskama i lažnim vijestima koje se šire o njima, pročitajte na ovim poveznicma:

>>Istina i mitovi o maskama: Umjesto imuniteta krda, dobili smo samo glasno krdo

>>Maske vas neće ostaviti bez kisika i pretvoriti u zombije, a neće vas ni otrovati ugljikovim dioksidom

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP