Prati nas

Vijesti

Siromaštvo starih

SUH traži još tri mjeseca odgode ovrha: ‘Neki su po prvi put u desetak godina dobili pune mirovine’

Na taj bi se način bar donekle olakšao položaj brojnih umirovljenika i starijih osoba u ovim uvjetima svjetske pandemije koronavirusa, smatraju u SUH-u.

Objavljeno

|

foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravio je vladinu odluku da na tri mjeseca obustavi ovrhe nad mirovinama, no ipak smatra da je taj vremenski okvir – prekratak. Zakon koji je to regulirao stupio je na snagu 1. svibnja, no predviđa i mogućnost produljenja mjere odlukom Vlade RH.

“U Hrvatskoj imamo oko 22.000 osoba čije su mirovine opterećene ovrhama. U dobnoj skupini 65+ visoka je i stopa rizika od siromaštva od 28,1 posto, a prosječan udjel neto mirovine u prosječnoj neto plaći iznosi samo 38 posto. Ovršeni umirovljenici su u velikom dijelu po prvi put u zadnjih desetak godina dobili pune mirovine, osim ako im nisu zelenaškim kreditima ustegnuti neovršeni dijelovi mirovine, a što je čest slučaj. Mnogi su si prvi put priuštili normalan obrok u vlastitom domu ili ponovno uključili struju”, stoji u pismu kojeg je premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ) poslao SUH.

“Apeliramo na vas da svakako produžite primjenu zakona na još tri dodatna mjeseca svojom odlukom, odnosno do kraja trajanja posebnih okolnosti kako bi se na taj način bar donekle olakšao položaj brojnih umirovljenika i starijih osoba u ovim uvjetima svjetske pandemije koronavirusa”, zaključuje se u dopisu kojeg potpisuje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.