Prati nas

Vijesti

Europski socijalni fond

Aladrović najavio početak projekata za umirovljenike vrijednih 25,7 milijuna kuna

Europski financirani programi imaju za cilj razvoj određenih sposobnosti i bolju prilagodbu društvu osoba starije životne dobi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: N1)

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović uručio je 19 ugovora ukupne vrijednosti 25,77 milijuna kn bespovratnih sredstava u okviru provedbe projekta “Pridruži se – Aktivni u mirovini – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika”. Riječ je o novcu iz Europskog socijalnog fonda.

“Smisao programa je socijalna uključenost osoba starije životne dobi. Ako vidimo da nešto manje od 2% udruga, odnosno organizacija civilnog društva, se bavi ovom problematikom (koja uključuje 1,3 milijuna stanovnika) tada možemo vidjeti da se sa socijalnom uključenosti nalazimo u svojevrsnom deficitu”, objasnio je ministar.


Europski financirani programi imaju za cilj razvoj određenih sposobnosti i bolju prilagodbu društvu osoba starije životne dobi. “Projekti se provode kroz organizacije civilnog društva. Na taj način uključujemo osobe starije životne dobi u više društvenih zbivanja”, dodao je ministar.

Pobjednici ovog natječaja su:

 • Sportsko društvo Spartak iz Šibenika (1.727.992 kn)
 • Studentsko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić iz Zagreba (839.826 kn)
 • Gradski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Zaprešića (1.150.520 kn)
 • Udruga umirovljenika Općine Tribunj (992.124 kn)
 • Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Vodice (1.285.155)
 • Županijska podružnica udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zagrebačke županije (1.118.600 kn)
 • Općinska udruga umirovljenika Klinča Selo (1.097.645 kn)
 • Udruga umirovljenika Grada Delnica (1.412.899 kn)
 • Karate klub “Kaptol” iz Zagreba (1.453.116 kn)
 • Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu “Impress” iz Daruvara (1.693.288 kn)
 • Matica umirovljenika Hrvatske iz Zagreba (1.838.122 kn)
 • Udruga umirovljenika Krešimirova grada iz Šibenika (1.392.055 kn)
 • Hrvatski savez nordijskog hodanja iz Zagreba (1.568.616 kn)
 • Društvo sportske rekreacije “Sport za sve” iz Knina (1.064.378 kn)
 • Matica umirovljenika Maksimir iz Zagreba (1.101.520 kn)
 • Košarkaški klub “Rudeš” iz Zagreba (1.372.985 kn)
 • Društvo sportske rekreacije “2Life” iz Zagreba (1.402.522 kn)
 • Udruga “Mi” iz Splita (1.918.089 kn)
 • Matica umirovljenika Krapinsko-zagorske županije (1.347.045 kn)

Cijelu odluku potražite ovdje.

.

Vijesti

Sindikat i Matica traže da se svim korisnicima domova za starije omogući glasanje

Šokantno je i da je DIP nonšalantno objavio kako će se birački odbori organizirati u samo 83 od 700 domova za starije i nemoćne osobe, što bi značilo da će većina od 17 tisuća korisnika ostati bez prava glasa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Krađa glasova na biralištima

Sindikat i Matica umirovljenika, dvije najveće umirovljeničke udruge, oštro se protive zabrani ustavnog prava glasa na izborima za većinu korisnika domova za starije i nemoćne te pozivaju na fleksibilna rješenja kojima bi se broj zakinutih za to pravo sveo na minimum. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Naime, Državno izborno povjerenstvo tri dana prije izbora, u četvrtak 2. srpnja 2020. objavilo je bizarnu uputu izbornim povjerenstvima da zbog prijetnje širenja koronavirusa članovi biračkog odbora s redovnih i posebnih biračkih mjesta neće na poziv birača, korisnika domova za starije i nemoćne, odlaziti u navedene ustanove kako bi istima omogućili glasovanje izvan biračkog mjesta.


S obzirom da je korisnicima domova za starije zabranjen izlazak iz domova, ovakva odluka DIP-a značila je i da će tim ljudima na ovim izborima biti uskraćeno pravo glasa.

Šokantno je i da je DIP nonšalantno objavio kako će se birački odbori organizirati u samo 83 od 700 domova za starije i nemoćne osobe, što bi značilo da će većina od 17 tisuća korisnika ostati bez prava glasa. Tragična je to politička odluka na izborima gdje svaki glas odlučuje.

Nakon oštrih reakcija u javnosti, ministar uprave Ivan Malenica objavio je kako će korisnici preostalih domova za starije i nemoćne u kojima nisu organizirani birački odbori ipak moći ostvariti svoje biračko pravo. No, iz obrazloženja je vidljivo da će se to odnositi samo na one koji su se do 24. lipnja službeno prijavili da žele glasati “izvan mjesta boravišta”. I na to su stigle oštre reakcije.

Konačno, DIP je pod ogromnim pritiskom javnosti, promijenio svoju odluku, te u najnovijim uputama piše kako će se omogućiti glasovanje birača korisnika ustanova u kojima nisu određena biračka mjesta, no potrebno je da ravnatelji ustanova bez odlaganja, a najkasnije do 12 sati 5. srpnja 2020. obavijeste nadležno gradsko odnosno općinsko izborno povjerenstvo. Pozivamo sve ravnatelje odnosno odgovorne osobe u domovima da to i učine.

Umirovljeničke udruge zahvaljuju brojnim civilnim udrugama, poput GONG-a, koje su uporno ukazivale na neustavnu odluku DIP-a, čime su ga natjerale da odluku dijelom korigira.

Mnogi će korisnici domova ipak ostati bez svog ustavnog prava na glas, zbog čega treba promijeniti izborni zakon kako se ovakve stvari više ne bi događale, a možda i putem rješenja koji su u doba korone primijenile za svoje izbore u Francuskoj i Poljskoj, tj. putem elektronskog odnosno dopisnog glasanja.

SUH i MUH poručuju da, iako umirovljenici nisu aktivni članovi političkih stranaka, njihov glas doista odlučuje na izborima i treba zaustaviti sve moguće manipulacije od strane svake vlasti te što prije pristupiti izmjenama zakona, stoji u priopćenju koje potpisuju Jasna Petrović (SUH) i Višnja Fortuna (MUH).

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP