Prati nas

Vijesti

Pazi na sebe

Plenković je dodirivao zaraženog Đokovića, no ne mora u samoizolaciju

Ja se ponašam odgovorno. Meni je to već treći test. Ponašam se odgovorno, nije mi problem testirati se svaki dan, kazao je Plenković.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: mojevrijeme.hr

“Odmah po dolasku u Beograd otišli smo na testiranje. Moj i Jelenin rezultat je pozitivan. Djeca su negativna. Sve što smo uradili u proteklih mjesec dana radili smo čistog srca i iskrenih namjera“, objavio srbijsnaki tenisač Novak Đoković nakon povrataka iz Zadra gdje je sudjelovao na Adria touru, turniru koji je postao novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj.

Ubrzo su mediji objavili i fotografiju premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića koji stoji neposredno uz Đokovića i dodiruje ga. Premijer je, podsjetimo, jučer testiran na COVID-19 i test je, objavljeno je javnosti, negativan.


I novinar koji je snimio spomenutu fotografiju Mario Ćužić negativan je na virus, no za svaki slučaj stavljen je u samoizolaciju, jer se vozio u automobilu sa zaraženim sportašem. No za razliku od drugih koji su bili u kontaktu sa zaraženima, premijer, objavio je to jučer ministar zdravstva Vili Beroš, ne mora u samoizolaciju. “S obzirom da njegove aktivnosti u Zadru ne uključuju ni jednu od ovih mjera, on ne mora ići u samoizolaciju. Nije se rukovao jer je poštovao mjere Stožera civilne zaštite”, kazao je ministar Beroš.

Ja sam u samoizolaciji jer sam bio u neposrednom kontaktu s Dimitrovim (vozio se u kombiju s njegovim trenerom i s njim…

Gepostet von Mario Kamenizg Ćužić am Dienstag, 23. Juni 2020

Plenković je pak danas objavio kako mu ovo nije prvo testiranje. “Ja se ponašam odgovorno. Meni je to već treći test. Ponašam se odgovorno, nije mi problem testirati se svaki dan”, komentirao je jučerašnje testiranje i kontakte s tenisačima. “Mi bismo morali biti 15 minuta blizu jedan drugoga i to jako intenzivno razgovarati. Pozdravili smo se, obavili fotografiju i otišli dalje. Nemam bojazni”, kazao je o mogućnosti zaraze premijer.

U Vladi pak podsjećaju da između Đokovića i Plenkovića nije bilo bliskog kontakta. Oporba pak ukazuje da ne postoje ista pravila za sve. “Plenković MORA u samoizolaciju! Odmah!” napisao je na društvenim mrežama šef HSS-a Krešo Beljak. “Plenković treba u samoizolaciju, dok dva, tri testa ne potvrde da nije zaražen”, smatra SDP-ov Gordan Maras. I nekadašnja predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor, kaže: “Očekujem da AP smjesta ode u izolaciju.”

.

Vijesti

Ministarstvo potvrdilo nepravilnosti u domu za stare u kojem su izgorjele dvije štićenice

Odlučan sam da se ovakve ni slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili, kaže ministar Aladrović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Dovršena je inspekcija nad obiteljskim domom za stare i nemoćne u Dugom Ratu, a koji je na naslovnice dospio zbog požara. Podsjetimo, u nedjelju su uslijed požara poginule dvije dementne štićenice, a treća je osoba teško ozlijeđena.

“Jučer kasno poslijepodne Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zaprimilo je Zapisnik provedenog inspekcijskog nadzora nad pružanjem socijalnih usluga starijim i teško bolesnim odraslim osobama, proveden u obiteljskom domu za starije ‘Providenca’ u Dugom Ratu, kojim je utvrđeno da je u domu smješteno 23 korisnika, umjesto 20 koliko je dozvoljeno”, navodi se u priopćenju Ministarstva.


“Utvrđeno je da je do požara došlo zbog otvorenog žara, što ukazuje da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci. S obzirom na utvrđeni prekomjerni broj korisnika smještenih u domu, bit će poslan optužni prijedlog prekršajnom odjelu na Općinskom sudu te će uslijediti sankcije. Zadnja redovna inspekcija provedena je usvibnju prošle godine, prilikom čega nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu ustanove.

S obzirom na to da broj domova u Republici Hrvatskoj premašuje 800, inspektori ne mogu cijelo vrijeme biti prisutni u svim domovima, no do kraja listopada Ministarstvo će utrostručiti broj inspektora na terenu upravo kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je svjesno naslijeđenih sektorskih problema koje treba rješavati, poput preblagih sankcija za vlasnike obiteljskih i privatnih domova kod kojih su utvrđene nepravilnosti, zbog čega je već osnovana Radna skupina za Izmjenu zakona o socijalnoj skrbi.

Osim radne skupine koja priprema prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi i redovitih inspekcija koje se obavljaju, na terenu istovremeno djeluju i mobilni timovi koje su osnovali Stožeri civilne zaštite u svim županijama, posebno zaduženi za inspekciju poštivanja epidemioloških mjera u ustanovama koje pružaju usluge u sustavu socijalne skrbi”, poručili su iz Ministarstva.

“Odlučan sam da se ovakve ni slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili. Već smo osnovali radnu skupinu, čiji je osnovni zadatak upravo hitna revizija zakonskih odredbi i podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga, što je rezultiralo time da ćemo do kraja listopada objaviti prijedlog Izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, koje stavljamo na javno savjetovanje. Izmjene su usmjerene upravo na strože kriterije i sankcije za pružatelje socijalnih usluga, s ciljem osiguravanja bolje zaštite najugroženijih skupina društva od strane sustava, što je naša zadaća”, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP