Prati nas

Vijesti

Pazi na sebe

Plenković je dodirivao zaraženog Đokovića, no ne mora u samoizolaciju

Ja se ponašam odgovorno. Meni je to već treći test. Ponašam se odgovorno, nije mi problem testirati se svaki dan, kazao je Plenković.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: mojevrijeme.hr

“Odmah po dolasku u Beograd otišli smo na testiranje. Moj i Jelenin rezultat je pozitivan. Djeca su negativna. Sve što smo uradili u proteklih mjesec dana radili smo čistog srca i iskrenih namjera“, objavio srbijsnaki tenisač Novak Đoković nakon povrataka iz Zadra gdje je sudjelovao na Adria touru, turniru koji je postao novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj.

Ubrzo su mediji objavili i fotografiju premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića koji stoji neposredno uz Đokovića i dodiruje ga. Premijer je, podsjetimo, jučer testiran na COVID-19 i test je, objavljeno je javnosti, negativan.


I novinar koji je snimio spomenutu fotografiju Mario Ćužić negativan je na virus, no za svaki slučaj stavljen je u samoizolaciju, jer se vozio u automobilu sa zaraženim sportašem. No za razliku od drugih koji su bili u kontaktu sa zaraženima, premijer, objavio je to jučer ministar zdravstva Vili Beroš, ne mora u samoizolaciju. “S obzirom da njegove aktivnosti u Zadru ne uključuju ni jednu od ovih mjera, on ne mora ići u samoizolaciju. Nije se rukovao jer je poštovao mjere Stožera civilne zaštite”, kazao je ministar Beroš.

Ja sam u samoizolaciji jer sam bio u neposrednom kontaktu s Dimitrovim (vozio se u kombiju s njegovim trenerom i s njim…

Gepostet von Mario Kamenizg Ćužić am Dienstag, 23. Juni 2020

Plenković je pak danas objavio kako mu ovo nije prvo testiranje. “Ja se ponašam odgovorno. Meni je to već treći test. Ponašam se odgovorno, nije mi problem testirati se svaki dan”, komentirao je jučerašnje testiranje i kontakte s tenisačima. “Mi bismo morali biti 15 minuta blizu jedan drugoga i to jako intenzivno razgovarati. Pozdravili smo se, obavili fotografiju i otišli dalje. Nemam bojazni”, kazao je o mogućnosti zaraze premijer.

U Vladi pak podsjećaju da između Đokovića i Plenkovića nije bilo bliskog kontakta. Oporba pak ukazuje da ne postoje ista pravila za sve. “Plenković MORA u samoizolaciju! Odmah!” napisao je na društvenim mrežama šef HSS-a Krešo Beljak. “Plenković treba u samoizolaciju, dok dva, tri testa ne potvrde da nije zaražen”, smatra SDP-ov Gordan Maras. I nekadašnja predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor, kaže: “Očekujem da AP smjesta ode u izolaciju.”

.

Vijesti

Sindikat i Matica traže da se svim korisnicima domova za starije omogući glasanje

Šokantno je i da je DIP nonšalantno objavio kako će se birački odbori organizirati u samo 83 od 700 domova za starije i nemoćne osobe, što bi značilo da će većina od 17 tisuća korisnika ostati bez prava glasa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Krađa glasova na biralištima

Sindikat i Matica umirovljenika, dvije najveće umirovljeničke udruge, oštro se protive zabrani ustavnog prava glasa na izborima za većinu korisnika domova za starije i nemoćne te pozivaju na fleksibilna rješenja kojima bi se broj zakinutih za to pravo sveo na minimum. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Naime, Državno izborno povjerenstvo tri dana prije izbora, u četvrtak 2. srpnja 2020. objavilo je bizarnu uputu izbornim povjerenstvima da zbog prijetnje širenja koronavirusa članovi biračkog odbora s redovnih i posebnih biračkih mjesta neće na poziv birača, korisnika domova za starije i nemoćne, odlaziti u navedene ustanove kako bi istima omogućili glasovanje izvan biračkog mjesta.


S obzirom da je korisnicima domova za starije zabranjen izlazak iz domova, ovakva odluka DIP-a značila je i da će tim ljudima na ovim izborima biti uskraćeno pravo glasa.

Šokantno je i da je DIP nonšalantno objavio kako će se birački odbori organizirati u samo 83 od 700 domova za starije i nemoćne osobe, što bi značilo da će većina od 17 tisuća korisnika ostati bez prava glasa. Tragična je to politička odluka na izborima gdje svaki glas odlučuje.

Nakon oštrih reakcija u javnosti, ministar uprave Ivan Malenica objavio je kako će korisnici preostalih domova za starije i nemoćne u kojima nisu organizirani birački odbori ipak moći ostvariti svoje biračko pravo. No, iz obrazloženja je vidljivo da će se to odnositi samo na one koji su se do 24. lipnja službeno prijavili da žele glasati “izvan mjesta boravišta”. I na to su stigle oštre reakcije.

Konačno, DIP je pod ogromnim pritiskom javnosti, promijenio svoju odluku, te u najnovijim uputama piše kako će se omogućiti glasovanje birača korisnika ustanova u kojima nisu određena biračka mjesta, no potrebno je da ravnatelji ustanova bez odlaganja, a najkasnije do 12 sati 5. srpnja 2020. obavijeste nadležno gradsko odnosno općinsko izborno povjerenstvo. Pozivamo sve ravnatelje odnosno odgovorne osobe u domovima da to i učine.

Umirovljeničke udruge zahvaljuju brojnim civilnim udrugama, poput GONG-a, koje su uporno ukazivale na neustavnu odluku DIP-a, čime su ga natjerale da odluku dijelom korigira.

Mnogi će korisnici domova ipak ostati bez svog ustavnog prava na glas, zbog čega treba promijeniti izborni zakon kako se ovakve stvari više ne bi događale, a možda i putem rješenja koji su u doba korone primijenile za svoje izbore u Francuskoj i Poljskoj, tj. putem elektronskog odnosno dopisnog glasanja.

SUH i MUH poručuju da, iako umirovljenici nisu aktivni članovi političkih stranaka, njihov glas doista odlučuje na izborima i treba zaustaviti sve moguće manipulacije od strane svake vlasti te što prije pristupiti izmjenama zakona, stoji u priopćenju koje potpisuju Jasna Petrović (SUH) i Višnja Fortuna (MUH).

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP