Prati nas

Vijesti

Obećanja

Plenković vam je zapravo obećao manje povećanje mirovina nego u protekle četiri godine

Naime, prosječna mirovina ostvarena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (bez međunarodnih ugovora) u prosincu 2016. godine iznosila je 2.505 kuna. Do danas je ta mirovina porasla na 2.830 kuna što je 13 posto.

Objavljeno

|

Koliko su stvarno porasle mirovine u mandatu Andreja Plenkovića?
screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube

“Plan je povećati mirovine za 10 posto. Omogućiti korisnicima obiteljske mirovine pravedniji način izračuna. Povećati kapacitet domove za starije za 1.500 mjesta”, izjavio je to šef HDZ-a Andrej Plenković predstavljajući izborni program “Sigurna Hrvatska”.

Iako je velik dio umirovljenika na društvenim mrežama poručio da ne vjeruje obećanju o povišenju mirovina, toliko povišenje značilo bi da će mirovine porasti manje nego u mandatu koji Plenković završava.

Naime, mirovine se redovito usklađuju s prosječnom plaćom i potrošačkim cijenama. Uz to, sve je više novih umirovljenika koji imaju više staža nego što je bio slučaj u vrijeme eksponencijalnog rasta broja braniteljskih mirovina.

Zbog toga je normalno očekivati da će u iduće četiri godine mirovine rasti najmanje 10 posto. Naime, prosječna mirovina ostvarena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (bez međunarodnih ugovora) u prosincu 2016. godine iznosila je 2.505 kuna. Do danas je ta mirovina porasla na 2.830 kuna što je rast od 13 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.