Prati nas

Vijesti

Lak plijen

Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nemojte potpisati ni s vlastitom djecom

Prije potpisivanja bilo kakvog ugovora o uzdržavanju, starijim osobama preporučuje se potražiti savjet odvjetnika ili organizacije koja pruža besplatnu pravnu pomoć.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Mabel Amber, still incognito/ Pixabay

Prošle godine prijavljeno je više od 6000 kaznenih djela protiv imovine u kojima su žrtve bile osobe starije od 60 godina. Procjenjuje se kako je stvarna brojka još veća, jer većina slučajeva ostaje neprijavljena, javlja HRT.

Financijsko ili ekonomsko zlostavljanje sve je češća pojava među starijom populacijom. Pravno se pokriva na različite legalne načine.


Čak 93% starijih osoba ne zna razliku između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, što ih stavlja u posebno osjetljiv položaj. “Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nemojte potpisati ni s vlastitom djecom. To je vrlo opasan oblik ugovora zato što kada ga potpišete kada postane važeći, Osoba koja Vam daje uzdržavanje dobiva u posjed vašu nekretninu ili pokretninu ili što se već nalazi u ugovoru”, govori Martina Belić, voditeljica projekta “Pazite kome vjerujete”.

Prevaranti su najčešće njima bliske osobe. “Najčešće su ljudi prevareni od članova obitelji, od poznanika i od onog što bi mi nazvali profesionalni uzdržavatelja koji gledaju tko je sam i da li treba nekakvu pomoć i onda tu oni uskaču i na brzinu se potpisuju ugovori vezani za dosmrtno i doživotno uzdržavanje”, objašnjava Sunčica Polovina Jurca, pravnica u Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

U slučaju sudskog spora zbog prijevare, najveći je problem sporost postupka. “Sami primatelji uzdržavanja koji su osobe starije životne dobi jednostavno ne dožive kraj spora. Prijedlog Sindikata umirovljenika Hrvatske je da se u Zakonu o parničnom postupku uvede odredba po kojoj bi ti postupci bili hitni. Da se odluka o raskidu uzdržavanja donese unutar 6 mjeseci, a ne da se čeka više godina”, ističe Polovina Jurca.

Stoga se prije potpisivanja bilo kakvog ugovora o uzdržavanju, starijim osobama preporučuje potražiti savjet odvjetnika ili organizacije koja pruža besplatnu pravnu pomoć.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP