Prati nas

Mozaik

Geschenk

Angela Merkel slavi 66. rođendan, dobila je darak i od premijera Plenkovića

Merkel je prva njemačka predsjednica vlade (Bundeskanzlerin); do nje je Njemačka imala samo predsjednike vlade, a ni jednu predsjednicu vlade.

Objavljeno

|

Angela Merkel i Andrej Plenković (screenshot: HDZ/Youtube)

Najmoćnija europska političarka, njemačka kancelarka Angela Merkel, radno slavi 66. rođendan. Rođendanski dar, ali i znak pažnje, jer će do kraja godine voditi Vijeće Europske unije, uručio joj je i hrvatski tehnički premijer Andrej Plenković (HDZ).

“Plenković je Angeli Merkel poklonio maramu, kemijsku olovku i mužar”, objavio je glasnogovornik Vlade RH.

Angela Dorothea Kasner je rođena 17. srpnja 1954. godine u Hamburgu. Njezin otac Horst Kasner bio je luteranski svećenik rodom iz Berlina, a majka Herlind (rođ. Jentzsch) učiteljica engleskog i latinskog jezika. Odrasla je u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR).

1978. diplomirala je fiziku u Leipzigu, a doktorirala je 1986. godine u Berlinu. Sve do pada Berlinskog zida bila je vrlo aktivna u opoziciji tadašnje države (DDR), pa je tako ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke (1990.) dočekala na položaju glasnogovornice sad već bivše države.

Za vrijeme studija (1977.) udala se za godinu dana starijeg Ulricha Merkela. Od njega se rastavila 1982. godine, ali je zadržala njegovo prezime. Poslije rastave jedno je vrijeme živjela sama, a potom je godinama živjela u izvanbračnoj zajednici s kvantnim matematičarem Joachimom Sauerom koji je od nje pet godina stariji i iz prvog braka ima dva sina.

Merkel je prva njemačka predsjednica vlade (Bundeskanzlerin); do nje je Njemačka imala samo predsjednike vlade, a ni jednu predsjednicu vlade.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.