Prati nas

Kuhinja

jeftino i ukusno

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Objavljeno

|

foto: Erik Mclean/Unsplash

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.

Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.