Prati nas

Vijesti

Mons. Barišić: ‘Virus samodostatnosti, zaborava, nepažnje, nebrige poguban je za starije osobe’

“U pandemiji koronavirusa najugroženija je populacija osobe zrelije životne dobi. Međutim, za njih je daleko opasniji društveni virus: samodostatnosti, zaborava, nepažnje, nebrige i ‘kulture’ odbačenosti starijih osoba.”

Objavljeno

|

Marin Barišić

U svetištu Gospe Sinjske svečano je proslavljena svetkovina Velike Gospe, a središnje misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Središnji dio nadbiskupove propovijedi bio je posvećen starijim osobama koje su posebno ugrožene pandemijom koronavirusa.

Mons. Barišić je tako naglasio da “proslavu Uznesenja Blažene Djevice Marije ove godine slavimo u posebnim okolnostima. Uza sve opasnosti koronavirusa, poštujući mjere i ograničenja, hodočastimo svojoj Majci Mariji – Gospi Sinjskoj. Naša ljubav prema Blaženoj Djevici je jednostavno jača. Slijedimo primjer ljubavi kojeg nam daje naša Gospa.”

“U pandemiji koronavirusa najugroženija je populacija osobe zrelije životne dobi. Međutim, za njih je daleko opasniji društveni virus: samodostatnosti, zaborava, nepažnje, nebrige i ‘kulture’ odbačenosti starijih osoba. U mentalitetu mladosti, ljepote, uspjeha, konkurencije, gdje se čovjek vrednuje po društvenom statusu i imanju, osobe treće i četvrte životne dobi ne samo da su periferija nego se ponekad na njih gleda kao na teret društva”, rekao je Barišić.

“Poštovane osobe starije životne dobi, dragi djede i bako! Doista, vi ste obiteljsko i društveno srebro i zlato. Jer što će nam društvo blagostanja stvari, a zaborava osoba? Ako nama ovlada ‘virus’ isključivanja osoba kao tereta zajednice postat ćemo nesigurno i problematično društvo koje neće daleko stići jer ne ide u smjeru života. Sigurno, ako nema budućnosti za starije osobe, nema budućnosti ni za mlade. A upravo je Marija primjer međugeneracijske solidarnosti”, kazao je uz ostalo nadbiskup Barišić citirajući svjedočenja mladih i njihove odnose sa starijima objavljene u zborniku “Na koljenima djeda i bake”.

Spomenimo i kako je mnoštvo vjernika misu pratilo iz dvorišta crkve, no u trenutku kad je počela kiša, svi su pohitali u crkvu te su tako nakratko zaboravljene mjere zaštite od koronavirusa. Vjernici su se natiskali u vrlo mali prostor, a gotovo nitko nije nosio zaštitnu masku.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.