Prati nas

Vijesti

Redefiniranje

Ministar Josip Aladrović o novom modelu obiteljske mirovine

Što se našeg ministarstva tiče, nemamo namjeru nikome ništa uskratiti, kaže ministar.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: N1)

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović za Novi list je potvrdio da se zbog koronakrize neće dirati u mirovine.

Na pitanje znači li to da je mirovinski sustav održiv i bez reforme koju je Vlada namjeravala provesti, ali je od nje, zbog potpisa što su ih sindikati prikupili za referendum, odustala, Aladrović odgovora: “Održivost mirovinskog i ostalih sustava socijalne sigurnosti promatra se ipak na dulji rok, na deset, 20 ili 50 godina.”


“Jedan od ciljeva mirovinske reforme bio je povećanje održivosti sustava i bez obzira što su određeni prijedlozi povučeni iz procedure, s onima koji su prošli kroz šest zakonskih akata uspjeli smo postići održivost mirovinskog sustava. To se sada i pokazuje, taj sustav niti u jednom trenutku nije postao porozan, mirovine se neće smanjivati i o tome nema niti jednog izdvojenog stava. Umirovljenici su sigurni, u Vladi razgovaramo isključivo na taj način”, navodi Aladrović.

No hoće li druga Plenkovićeva vlada gurati reformu koja je zaustavljena? “Imamo Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, tijelo koje je sastavljeno od nekoliko resora, a u njemu sudjeluju i Matica umirovljenika, Sindikat umirovljenika, i ono prati što se događa u mirovinskom sustavu. Tamo se rađaju različiti prijedlozi, a Vlada je u svom programu obećala i redefinirati obiteljske mirovine. Za taj segment umirovljenika moramo pronaći adekvatan modalitet i siguran sam da ćemo do kraja mandata u tome uspjeti”, odgovara ministar.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP