Prati nas

Vijesti

Nepravda

Pravobraniteljica Vidović od HRT-a će tražiti objašnjenje zašto baka Miljka (91) ne može dobiti povlaštenu pretplatu

HRT je 2015. godine odlučio pomoći najugroženijim skupinama umirovljenika te svima onima koji primaju manje od 1.500 kuna mirovine iz državnog proračuna, umjesto 80 mjesečno, odobrio plaćanje 40 kuna pretplate. Baka Miljka ima mirovinu od 723 kune.

Objavljeno

|

Lora Vidović (foto: ombudsman.hr)

U slučaj umirovljenice Miljke Didulice, kojoj je nacionalna televizijska kuća odbila odobriti plaćanje povlaštene televizijske pretplate iako starica prima samo 723 kune mirovine, uključio se i Ured pučke pravobraniteljice na čelu s Lorom Vidović, javlja Jutarnji list.

Prema informacijama iz Ureda, pučka pravobraniteljica ovih će se dana obratiti Hrvatskoj radioteleviziji kako bi ispitali slučaj koji je postao glavna tema većine medija, i to nakon što se za pomoć Jutarnjem listu obratila Miljkina nećakinja. Kako je pojasnila, ona je nakon smrti supruga Miljke Didulice odlučila svojoj strini pomoći prebaciti pretplatu na njezino ime, a kako je usput doznala da HRT umirovljenicima s primanjima manjima od 1500 kuna odobrava plaćanje povlaštene pretplate od 40 kuna mjesečno, tu je mogućnost od HRT-a zatražila i za svoju strinu.

Oglas

Riječ je o 91-godišnjoj starici koja živi u blizini Sunje, u samačkom kućanstvu, s mirovinom od 723 kune od kojih, samo nebo zna kako, ipak uspijeva preživjeti svaki mjesec. Njezina je nećakinja HRT-u uputila molbu da pretplatu s Miljkina supruga prebace na njezinu strinu te zatražila odobrenje plaćanja povlaštene pretplate od 40 kuna, poslavši HRT-u odrezak mirovine Miljke Didulice, jednako kao i smrtni list pokojnog strica.

Očekivala je najbolje, ali teško se mogla pripremiti na činjenicu da će na Prisavlju starici odbiti odobriti plaćanje povlaštene mirovine, pozivajući se pritom na formalnopravne uvjete.

Točnije, HRT je 2015. godine odlučio pomoći najugroženijim skupinama umirovljenika te svima onima koji primaju manje od 1.500 kuna mirovine iz državnog proračuna, umjesto 80 mjesečno, odobrio plaćanje 40 kuna pretplate, no mogućnost je vrijedila samo za one koji su kao pretplatnici HRT-a u evidenciji bili zavedeni s datumom 12. listopada 2015. godine.

Kad se Jutarnji HRT-u obratio sa željom da mu pojasne ovu odredbu, iz nacionalne su kuće poručili da je riječ o pokušaju sprečavanja manipulacija.

“Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su to pravo ostvarivali 12. listopada 2015., da ne bi dolazilo do zloupotreba navedenog prava na način da se obveza plaćanja mjesečne pristojbe prenese s obveznika člana kućanstva koji ne ostvaruje to pravo na obveznika koji bi ostvarivao to pravo”, pojašnjavaju iz HRT-a te dodaju da to pravo trenutačno ostvaruje 16.614 obveznika.

Činjenicu da Miljka Didulica 2015. nije niti mogla biti pretplatnica – jer je ovaj namet glasio na njezina supruga – na Prisavlju nisu uvažili, a tijekom jučerašnjeg dana nisu Jutarnjem niti odgovorili na novi upit jesu li se u međuvremenu predomislili te odlučili revidirati svoju odluku u vezi s korisnicom iz Sunje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas