Prati nas

Vijesti

Humanitarna akcija

Dođite na Cvjetni i pošaljite ‘začin ljubavi’ onima koji ga najviše trebaju

Lončanice začinskog bilja koje volonteri udruge odnose korisnicima simboliziraju podršku osobama u potrebi za palijativnom skrbi te članovima njihovih obitelji.

Objavljeno

|

foto: Matt Montgomery/Unsplash

Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Naime, upravo je tako drugu subotu u listopadu Svjetska zdravstvena organizacija upisala u kalendar 1990. godine.

Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga, kako za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, tako i za bolesnikovu obitelji kojom se nastoji ublažiti bol i patnja, te poboljšati kvaliteta života bolesnika i njegove obitelji. U pružanju palijativne skrbi potrebno je voditi brigu o dostojanstvu bolesne osobe, samostalnosti, kao i omogućiti joj odlučivanje o vlastitom životu i liječenju.

Stoga je Udruga La Verna nedavno pokrenula akciju “Začin ljubavi” čiji je cilj smanjenje izoliranosti osoba u palijativnoj skrbi koje su tijekom epidemioloških okolnosti dodatno isključene od društva. Također, cilj akcije je skretanje pažnje na osobe u potrebi za palijativnom skrbi i članove njihovih obitelji te informiranje i senzibiliziranje šire javnosti o ulozi i važnosti volontera u palijativnoj skrbi, ali i volontiranju općenito.

Akcija će se održava danas (10. listopada) od 10,00 do 14,00 sati na Cvjetnom trgu, a građani će tim povodom moći podržati rad udruge La Verna s ciljem razvoja volonterstva u palijativnoj skrbi kao i unapređenja palijativne skrbi u Hrvatskoj.

Na štandovima će biti predstavljene aktivnosti Udruge, a građanima će biti ponuđeno i začinsko bilje iz razloga što se akcija “Začin ljubavi” provodi pod sloganom “Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva”, čime se želi istaknuti da upravo oni upotpunjuju palijativnu skrb dodajući dva najvažnija sastojka – toplinu i ljubav.

Naime, u trenutnim okolnostima epidemioloških mjera, osobe u potrebi za palijativnom skrbi osjećaju se još izoliranijima od ostatka društva. Zbog toga akcija ima još veću važnost, jer lončanice začinskog bilja koje volonteri udruge odnose korisnicima simboliziraju podršku osobama u potrebi za palijativnom skrbi te članovima njihovih obitelji.

Udrugu Laverna u ovoj akciji podržavaju Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, a pokrovitelj je gradonačelnik Milan Bandić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.