Prati nas

Vijesti

Sjedni, jedan!

Novozelandski političar odgovorio koronaskeptiku: ‘Sori sunašce, na krivom si mjestu’

Na skupu u Tuarangi jedan od agresivnih teoretičara urote iz publike nekoliko je puta pokušao iznijeti tezu da ne postoji dokaz da koronavirus uzrokuje COVID-19.

Objavljeno

|

Winston Peters (screenshot: 1 NEWS)

Navada koronaskeptika da trolaju sve do čega stignu, od stranica portala na Facebooku do izbornih skupova, već mjesecima nije novost. No rijeko kada političari pošalju tako jasan i izravan odgovor kao što je to prije nekoliko dana učinio jedan od najiskusnijih novozelandskih političara Winston Peters.

Naime, na skupu u Tuarangi jedan od agresivnih teoretičara urote iz publike nekoliko je puta pokušao iznijeti tezu da ne postoji dokaz da koronavirus uzrokuje COVID-19. “Gdje vam je dokaz da su zadovoljena sva četiri Kochova postulata i da je izoliran virus SARS-CoV-2? Gdje vam je dokaz da postoji virus koji izaziva bolest? Dokažite to na način da zadovoljite Koschove postulate!”, govorio je uzbuđeni muškarac.

“Sjedni, sjedni, sjedni”, uzvratio mu je Peters pa nastavio: “Očito imamo nekoga tko se obrazovao u Americi. 220.000 ljudi je umrlo u Americi. Danas je dijagnosticirano osam milijuna novih slučajeva u svijetu. Vjerojatno imamo samo u Indiji 79.000 novih slučajeva. A ti se ustaješ i tvrdiš da je Zemlja ravna ploča? Sori sunašce, na krivom si mjestu!”

O čemu se zapravo radi?

Kochovi postulati bili su razvijeni u 19. stoljeću kao opće smjernice za identifikaciju patogena koji se mogao izolirati tehnikama onoga doba. Oni kažu:

  1. Mikroorganizam se mora pronaći u izobilju u svim organizmima koji pate od bolesti dok se ne bi smjeli pronaći u zdravim organizmima.
  2. Mikroorganizam se mora izolirati iz oboljela organizma i uzgojiti u čistoj kulturi.
  3. Kultivirani mikroorganizam može uzrokovati bolest nakon što se uvede u zdrav organizam.
  4. Mikroorganizam se mora reizolirati iz inokulirana, preminula eksperimentalna domaćina i identificirati kao onaj koji je identičan izvornom specifičnom uzročnom agensu.

Zlonamjerno falsificiranje znanosti

Sam njemački bakteriolog Robert Koch (1843. – 1910.) je napustio univerzalistički zahtjev svog prvog postulata nakon što je otkrio asimptomatske kliconoše kolere a potom i tifoidne vrućice. No antivakseri i koronaskeptici ne odustaju od njega ni u 21. stoljeću.

Američki koronaskeptici u svojim propagandnim materijalima (koje obilno prevode i njihove hrvatske kolege) falsificiraju treći Kochov postulat na način da riječ može zamjenjuju s mora. To je potpuno pogrešno, jer je sâm Koch dokazao, s obzirom i na tuberkulozu i na koleru, da svi organizmi izloženi infektivnom agensu neće steći infekciju.

Do neinfekcije mogu dovesti faktori poput općeg zdravlja i prikladnog imunosnog funkcioniranja, stečene imunosti iz prethodne izloženosti ili vakcinaciji, ili genetička imunost kao što je to slučaj s rezistencijom na malariju koja se prenosi barem jednim alelom za srpaste stanice.

Osim toga, danas znamo da ni drugi postulat ne vrijedi uvijek i to zbog određenih mikroorganizama ili bića koji se ne mogu (u ovom trenutku) uzgojiti u čistoj kulturi poput priona odgovornih za Creutzfeldt-Jakobovu bolest.

Valja znati da su brojni znanstvenici do sada potvrdili da novi koronavirus zadovoljava Kochove postulate usklađene sa znanstvenim spoznajama. Radovi o tome objavljeni su u brojni znanstvenim publikacijama.  Učinio je to i Ian Lipkin, profesor epidemiologije sa Sveučilišta Columbia, za Health Feedback. I hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković jedni su od onih koji su uspjeli izolirati virus.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.