Prati nas

Vijesti

Porazno

Svaki drugi građanin ne može ni tjedan dana na more i živi u strahu od neočekivanog troška

Među zemljama Europske unije najvišu stopu rizika od siromaštva lani je imala Rumunjska (23,8 posto), a najnižu Češka (10,1 posto).

Objavljeno

|

Kada će prosvjedovati umirovljenici?
foto: Sandro Bura

Državni zavod za statistiku objavio je pokazatelje siromaštva i socijalne isključenosti za prošlu godinu. Stopa rizika od siromaštva pala je za jedan postotni bod u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 19.3 posto.

Pokazalo se da je kontinentalna Hrvatska u većem riziku od siromaštva (19,4 posto) u odnosu na jadransku Hrvatsku (16,1 posto).

Lani je prag rizika od siromaštva za kućanstvo s jednim članom iznosio 32.520 kuna na godinu, dok je za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina bio 68.292 kune na godinu.

Ženama je teže

Stopa rizika od siromaštva najviša je kod osoba u dobi od 65 ili više godina te je iznosila 30,1 posto. U toj je dobnoj skupini i razlika prema spolu najveća, jer je stopa rizika od siromaštva u žena iznosila 33,6 posto, a muškaraca 24,9 posto.

Osim toga, pokazalo se i da 51,7 posto osoba živi u kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski izdatak iz vlastitih sredstava, a 48,6 posto osoba si ne može priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora za sve članove svoga kućanstva.

Siromašna prehrana, bez grijanja…

Čak 7,9 posto osoba koje žive u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti obrok koji sadržava meso, piletinu, ribu (ili vegetarijanski ekvivalent) svaki drugi dan, a 6,6 posto osoba si ne mogu priuštiti adekvatno grijanje u najhladnijim mjesecima.

Također, više od 35 posto osoba živi u kućanstvima koje vrlo teško ili teško spajaju kraj s krajem, pokazalo je istraživanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.