Prati nas

Show

Odlazak agenta 007

Svijet potresla vijest o smrti Seana Conneryja

U 91. godini napustio nas je legenardni škotski glumac Sean Connery, najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima o tajnom agentu Jamesu Bondu.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

U 91. godini napustio nas je slavni glumac Sean Connery. Markantnog Škota najviše ćemo pamtiti po njegovim utjelovljenjima tajnog agenta 007, Jamesa Bonda, kojega je zaigrao čak sedam puta.

Iako su se mnogi glumci kasnije okušali u toj istoj ulozi, prema mnogim anketama upravo je Connery mnogima bio omiljeni agent Njezinog veličanstva.

No osim Jamesa Bonda, Connery je ostvario još niz zapaženih glumačkih ostvarenja poput onih u filmu Ime ruže, Lov na Crveni oktobar, Indiana Jones, Nedodirljivi i tako dalje.

U dugoj i plodnoj glumačkoj karijeri, osvojio je mnoge nagrade, uključujući Oscara, dvije Bafte i tri Zlatna globusa, a britanska ga je kraljica 2000. godine proglasila vitezom.

Thomas Sean Connery rođen je 25. kolovoza 1930. Majka mu je bila čistačica, a otac tvornički radnik. I sam Sean je prije glumačke karijere radio mnoge poslove poput razvoženja mlijeka, a jedno je vrijeme proveo i u mornarici. Bio je i strastven nogometaš te je igrao za Bonnyrigg Rose u svojim mlađim danima.

Svoj glumački debi ostvaruje u kazalištu 1951. Na zabavi organiziranoj tijekom produkcije South Pacifica, 1954. godine Connery upoznaje glumca Michaela Cainea s kojim kasnije postaje dobar prijatelj. Prvu ulogu na filmu ostvaruje u mjuziklu Herberta Wilcoxa Lilacs in the Spring.

Bio je u braku s glumicom Diane Cilento od 1962. do 1973. Iz tog braka ima sina Jasona, koji je također glumac. Od 1975. bio je u braku s marokansko-francuskom slikaricom Micheline Roquebrune.

Zbog smrti velikog glumca, svoje je žaljenje na Twitteru izrazila i premijerka Škotske, Nicola Sturgeon:

Prisjetite se nekih od najboljih glumačkih izvedbi Seana Conneryja:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.