Prati nas

Vijesti

Dugoročna prognoza

SWE objavio kakva nas zima čeka

Severe Weather Europe u svojim se prognozama oslanjaju na tri modela koji se svi slažu u nekim stvarima.

Objavljeno

|

Zagreb (foto: Sandro Bura)

Hoćemo li ove godina napokon dočekati pravu zimu? Svi vi koji se nadate snijegu i hladnoći koja će, između ostalog, pobiti sve viruse, mogli biste ostati razočarani. Naime, meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prve dugoročne prognoze za zimu koja će biti toplija od prosjeka.

Severe Weather Europe u svojim se prognozama oslanjaju na tri modela koji se svi slažu u nekim stvarima: temperature zraka u zimskom razdoblju diljem svijeta biti iznadprosječne, a očekuju se tek povremeni prodori hladnog zraka.

Prva dva su europski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tijekom zime diljem svijeta bit će iznadprosječne. U Europi se također očekuju iznadprosječne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosječnih temperatura uz prodore hladnog zraka. UKMO model najavljuje da će temperature biti dosta više od prosječnih za to doba godine, no smatraju da će prodori hladnog zraka biti ipak biti rijetki. I američki model za Europu također najavljuje zimu topliju od prosjeka, no oni predviđaju više hladnih razdoblja.

Količina oborina, prema njihovim predviđanjima, bit prosječna za zimu, no više oborina očekuje se iznad Skandinavije, a to područje, kao i Veliku Britaniju, mogle bi zahvatiti i snažne oluje.

No to što će zima biti nadprosječno topla, ne znači da uopće neće biti hladnih dana. Njih će, svakako, biti, a temperature se mogu i drastičnije spustiti. No takvih će dana biti razmjerno malo. Više prosječne temperature ne znače da neće biti hladnih fronti i izrazito hladnih dana. To samo implicira da će hladniji dani biti rijetki diljem kontinenta, navodi SWE.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.