Prati nas

Vijesti

Domovi za umiranje

Istraga o ‘švedskom modelu’: Umjesto liječenja, starcima davali tretman za umiruće

Svaki peti pacijent nije dobio individualnu procjenu liječnika, manje od 10 posto pacijenata je dobilo stvarni fizički pregled, a stanje se procjenjivalo temeljem konzultacija sestara i liječnika.

Objavljeno

|

foto: Bret Kavanaugh/Unsplash

Iako rasprava o djelovanju takozvanog švedskog modela u borbi protiv koronavirusa pomalo jenjava, objavljeni su podaci službene istrage koji potvrđuju da u pandemiji nisu zaštićeni – švedski starci. U toj zemlji polovicu od 6.400 umrlih čine štićenici domova za starije.

Premijer Stefan Löfven u svibnju je objavio ono što je sada potvrdio Inspektorat zdravstva i socijalne skrbi. U nalazu piše kako su učinjeni značajni propusti u staračkim domovina te da skrb nije bila adekvatna niti u jednoj od 21 regije.

Svaki peti pacijent nije dobio individualnu procjenu liječnika, manje od 10 posto pacijenata je dobilo stvarni fizički pregled, a stanje se većinom procjenjivalo temeljem konzultacija sestara i liječnika.

Potvrđena je i najužasnija od svih informacija koje su dolazile iz Švedske – u pojedinim regijama izdan je naputak da se štićenici domova ne hospitaliziraju. Pri tome je jedna regija umjesto liječenja, štićenicima propisivala tretman za umiruće.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.