Prati nas

Vijesti

Anomalija

Mirovinska klopka: Žene ne bi trebale odlaziti u mirovinu s prvim danom iduće godine

Ako se umirovi na posljednji dan ove godine, mirovina će joj biti manja jer u njezin obračun ne ulazi plaća iz ove godine. Ako mirovinu želi »pojačati« plaćom iz 2020. godine, morat će raditi još tri mjeseca.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Alev Takil/Unsplash

Žene u Hrvatskoj trebale bi izbjegavati odlazak u starosnu mirovinu s prvim danom sljedeće godine uz prethodno davanje otkaza jer u tom slučaju mogu tri mjeseca ostati bez prihoda, piše Novi list.

Mogu izgubiti pravo i na plaću, i na mirovinu te ostati nezaposlene. Ta nepravda prijeti im zato što se radni vijek za žene svake godine zakonski produljuje za tri mjeseca i zato što u Zakonu o mirovinskom osiguranju i pratećim propisima ima propusta koji ženama ne idu u prilog, tvrde stručnjaci.


Primjerice, ako do kraja ove godine navrši propisane uvjete starosti, a sada su to 62 godine i tri mjeseca, žena bi mogla odlučiti raditi do 31. prosinca, a u mirovinu ući od 1. siječnja. Na prvi pogled, to se čini povoljnim jer će se gospođi na taj način visina mirovine određivati i na temelju plaće u 2020. godini. Međutim, tu je čeka i zamka, upozorava pravnik Stjepan Androić, dugogodišnji analitičar mirovinskog sustava u Glasu Koncila.

“Ako odluči raditi do kraja godine, do 31. prosinca, jer želi da joj u prosjek plaće za određivanje mirovine uđe u obračun i plaća ostvarena u posljednjoj godini rada, osiguranica u sljedećoj 2021. godini više ne ispunjava uvjete jer nema u toj godini doživljenih 62 godine i šest mjeseci, kako Zakon propisuje za iduću godinu”, tvrdi Androić. Ta će gospođa, dodaje, morati raditi još tri mjeseca.

Ako želi izbjeći tu zamku, žena je dovedena u nemilu situaciju da ode u mirovinu posljednjeg dana ove godine, odnosno 31. prosinca. No, pritom će opet biti zakinuta jer joj u visinu mirovine neće ući povoljnija plaća iz 2020. Alternativa je da nastavi raditi još tri mjeseca, ako je u prilici, kako bi ispunila produljene uvjete za odlazak u starosnu miroivnu koji vrijede za 2021. godinu. Međutim, to nije najgore što se ženi može dogoditi. Još veće glavobolje imat će ako svoje zaposlenje otkaže posljednjeg dana ove godine, dakle 31. prosinca. Tako će tijekom nekoliko mjeseci izgubiti prihode.

“U tom slučaju osiguranica ostaje bez posla i mirovine, koju treba čekati još sljedeća tri mjeseca u toj godini, to jest do ispunjavanja uvjeta propisanih za ženu za 2021. godinu. Budući da je došlo do prekida radnoga odnosa zahtjevom zaposlenice radi odlaska u mirovinu – za koju nema ispunjene uvjete, jer prvi dan umirovljenja pada u 2021. godini, što nije mogla predvidjeti – nema pravo ni na naknadu za nezaposlenost”, upozorava Androić.

Ukratko, gospođa koja na prijelomu ove u sljedeću godinu želi ući u starosnu mirovinu bit će na gubitku, kako god okreneš. Ako se umirovi na posljednji dan ove godine, mirovina će joj biti manja jer u njezin obračun ne ulazi plaća iz ove godine. Ako mirovinu želi “pojačati” plaćom iz 2020. godine, morat će raditi još tri mjeseca, odnosno toliko koliko će joj 2021. nedostajati za starosnu mirovinu. Prema svemu sudeći, ženama ne ostaje drugo nego odlučiti koja im je nepravda manja – dok se u mirovinskom Zakonu nešto ne promijeni, navod Novi list.

.

Vijesti

Crobarometar: HDZ stabilno vodi, Milanović gubi potporu građana

Predsjednik, naravno, većinsku potporu ima od svoje bivše stranke s više od 70 posto, ali tu su birači Mosta među kojima gotovo svaki drugi podupire njegov rad.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Dnevnik Nove TV objavio je redovno mjesečno istraživanje Crobarometar o političkim preferencijama građana.

HDZ i dalje prvi

Hrvatska demokratska zajednica ponovno je prvi izbori među biračima. Za tu bi stranku glasovalo 31,5 posto ispitanika. Iako bilježe blagi pad, to je i dalje unutar statističke pogreške.


Daleko iza HDZ-a je SDP s novim predsjednikom i potporom od 17,6 posto. I ta stranka bilježi pad, ali sve unutar statističke pogreške.Domovinski pokret je na 7,5 posto, odmah iza je Most sa 7,4 posto i na kraju Možemo sa 6,5 posto. Ostali ne prelaze izborni prag.

Većina građana ne podupire rad Vlade, njih 56 posto i tako je već treći mjesec, a taj broj i dalje raste. 66 posto smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a 24 posto da ide u dobrom smjeru. Raste tako broj pesimista, a pada broj optimista. Neodlučno je 10 posto ispitanika. Kada se demografski pogleda, mladi su izrazito pesimistični, a starija populacija je više optimistična.

Milanović pada

Predsjednik Republike i dalje gubi potporu za svoj rad. Tako je od rujna, kada se topi potpora koju je imao prije. Njegov rad ne odobrava 58 posto ispitanika, a odobrava njih 35 posto, ne zna sedam posto. Mjesec dana ranije Milanovićev rad nije odobravalo 53 posto, a odobravalo je 39 posto građana.

Predsjednik među biračima platforme Možemo ima potporu od 37 posto. I na kraju, ne manje bitni, 22 posto birača HDZ-a odobrava rad predsjednika Milanovića te 18 posto birača Domovinskog pokreta.

Predsjednik, naravno, većinsku potporu ima od svoje bivše stranke s više od 70 posto, ali tu su birači Mosta među kojima gotovo svaki drugi podupire njegov rad.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP