Prati nas

Show

Mr. President

Novi američki predsjednik mucao je kao dijete, život mu je obilježila obiteljska tragedija

Joe Biden ne pije i ne puši, no zato jede puno sladoleda. Omiljeni film mu je Vatrene kočije.

Objavljeno

|

Joe Biden (foto: David Lienemann/White House)

Novoizabrani američki predsjednik, 46. u nizu, Joe Biden u potpunosti je posvetio život politici; 36 godina proveo je u Senatu, a osam godina služeći u Obaminoj administraciji. Biden je nakon dramatične završnice izbora i nedostojanstvenog poraza Donalda Trumpa postao najstariji američki predsjednik. U studenom će napuniti 78 godina.

“Ameriko, počašćen sam što ste me izabrali da vodim našu veliku zemlju. Posao koji je pred nama bit će težak, ali ovo vam obećavam – bit ću predsjednik svih Amerikanaca, bez obzira na to jeste li glasali za mene ili ne. Zadržat ću vjeru koju ste mi dali”, napisao je na društvenim mrežama predsjednik koji je osvojio i povijesni rekord – za njega je glasalo više Amerikanaca nego za bilo kojeg njegovog prethodnika.

Od manje poznatih detalja iz njegovog života zanimljiv je onaj da je mucao zbog čega su ga često zadirkivali u školi. Zvali su ga “Bye-Bye” zbog toga što je teško izgovarao svoje prezime. Iako je, nakon završetka studija prava na Sveučilištu Syracusa unovačen za rat u Vijetnamu, nije prošao zdravstveni pregled zbog astme.

Treća sreća

Pokušao je osvojiti demokratsku nominaciju za predsjednika 1987., a potom i 2008. godine, no završio je kao potpredsjednički kandidat na listiću Baracka Obame. Za Obamu je je svojevremeno vrlo netaktično rekao: “On je prvi mainstream Afroamerikanac koji je artikuliran, bistar, čist i zgodan momak.”

Životne tragedije i nova ljubav

1972. godine doživio je tešku tragediju. U prometnoj nesreći poginule su Bidenova supruga Neilia i kći Naomi. U vozilu su bili i Bidenovi sinovi Beau i Hunter, no oni su, srećom, preživjeli. Stariji Beau je preminuo od karcinoma 2015. godine.

1977. godine udovac Joe Biden oženio je učiteljicu Jill Tracy Jacobs s kojom je i danas u braku. Upoznali su se na slijepom spoju 1975. godine i kako biografije kazuju, pristala se udati za njega nakon to ju je pet puta prosio.

Često se predstavlja kao suprug gospođe Jill Jacobs za koju je kazao nakon osvajanja demokratske nominacije: “Zamislite svoju omiljenu učiteljicu koja vam je dala samopouzdanje vjeru u sebe. Takva će prva dama Jill biti.”

Ne pije i ne puši

Novi američki predsjednik ne pije i ne puši, no zato jede puno sladoleda. Omiljeni film mu je Vatrene kočije. Objašnjavajući svoju ljubav prema ovom filmu kazao je: “Kada su nekome važniji principi od osobne slave, to je znak pravog herojstva.”

Biden ima dva psa, Majora i Champa. Prvog psića nabavio je 1967. godine za svoju suprugu Neiliu, a nazvao ga je Senator.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.