Prati nas

Mozaik

Smije li se? Što Crkva misli o pranju rublja i obavljanju kućanskih poslova nedjeljom?

U nedjelje i ostale zapovjedne blagdane neka se vjernici uzdrže od onih djela i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Boga, radost vlastitu danu Gospodnjem ili potrebit odmor duše i tijela.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Mnogi građani rublje peru nedjeljom, a kako bi iskoristili jeftiniju električnu energiju, no vjernicima i tradicionalistima to ipak predstavlja problem.

“Postoji li službeni stav Crkve o paljenju perilice za suđe i perilice za rublje nedjeljom? Ulaze li u istu kategoriju pegla i pećnica”, pitanje je koje je čitateljica Ana postavila don Damiru Stojiću na portalu studentskog pastorala Spas.


“Puno obitelji koje žele uštedjeti nešto novaca u kućnom budžetu pomno paze na razdoblja niske tarife. Kako je struja jeftinija nedjeljom tijekom čitavog dana, upravo to vrijeme zna biti vrlo korisno za uključivanje kućanskih strojeva koji troše puno električne energije. Iz tvog pitanja čini mi se da te zanima zapravo je li zabranjeno raditi kućanske poslove nedjeljom”, odgovara Stojić pa dodaje:

“Sjetimo se kako je Isus u više navrata ponavljao da je dan Gospodnji (u to vrijeme subota), stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Božja zapovijed nam ne zabranjuje na taj dan činiti dobro, već nas upućuje da se klonimo svakoga rada koji bi nas zarobljavao, činio nezadovoljnima i priječio nam štovanje Boga. Evo kako se o tome govori u Katekizmu Katoličke Crkve: ‘U nedjelje i ostale zapovjedne blagdane neka se vjernici uzdrže od onih djela i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Boga, radost vlastitu danu Gospodnjem ili potrebit odmor duše i tijela. Obiteljske potrebe ili velika društvena dobrobit zakonite su isprike od propisa nedjeljnog počinka. Ipak vjernici neka bdiju da takva zakonita opravdanja ne bi stvorila navike štetne za vjeru, obiteljski život i zdravlje. Ljubav prema istini traži sveto slobodno vrijeme, nužda pak ljubavi prihvaća opravdan rad. (br. 2185)’

“Dakle, Crkva nema ‘službeni stav o paljenju perilice za suđe’ nedjeljom, već samo prenosi Božje preporuke koje su to da živimo svoj život u punini. Mislim da se sve što si navela u pitanju može bez problema činiti ukoliko je u skladu s onim navedenim u citatu, posebice nuždom ljubavi‘, zaključuje Stojić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP