Prati nas

Vijesti

Pojačana kontrola

Čak 16 domova prekršilo je zabranu rada, neki korisnike registriraju kao podstanare

Svaki treći dom kojemu je bio zabranjen rad, i dalje je nastavio raditi kao da se ništa nije dogodilo. Osim toga, u 49 legalnih obiteljskih domova utvrđeno je da imaju veći broj korisnika od dopuštenog, a riječ je o 288 osoba.

Objavljeno

|

foto: Gerd Altmann/Pixabay

Svaki peti dan u Republici Hrvatskoj u ovoj godini otkriven je jedan ilegalni obiteljski dom. U njima te u onima koji su radili legalno, ali s brojem ljudi većim od dopuštenog, na crno je bilo smještana čak 1.091 osoba, piše Jutarnji list pozivajući se na podatke Udruge StarKA.

Te zabrinjavajuće brojke isplivale su zbog pojačanog zanimanja javnosti i rada Ministarstva rada, mirovinskog sustav, obitelji i socijalne politike nakon tragedije u Andraševcu, u kojoj je u siječnju u jednom takvom smještaju tijekom požara smrtno stradalo šestero staraca.

U ovom trenutku registrirano je 458 obiteljskih domova s kapacitetom od 10.826 mjesta, od čega je njih 430 s kapacitetom od 10.202 mjesta registrirano za pružanje usluga starijim osobama. U svakom se traži mjesto više.

Zaključno sa 9. prosinca inspekcijskim nadzorima je utvrđen broj od čak 50 ilegalnih pružatelja socijalnih usluga smještaja, kod kojih su bile smještene 583 starije i nemoćne osobe. Sljedeći podatak je vjerojatno i gori.

U posljednja dva mjeseca provedeno je više od 50 kontrolnih nadzora nad pružateljima usluga kojima je u prethodnih pet godina zabranjen rad ili im je naređeno da prekinu smještaj korisnicima zbog toga što nisu imali rješenje o ispunjavanju uvjeta za smještaj starijih i nemoćnih osoba, odnosno licencu. Tijekom tih nadzora utvrđeno je da 16 pružatelja usluga smještaja, unatoč zabrani, i dalje pruža te usluge i to za oko 220 korisnika.

Među 16 ilegalnih domova, vlasnik jednog iz Ogulina, kako Jutarnji doznaje, sa svojim je korisnicima imao sklopljene ugovore o najmu, odnosno, oni su mu formalno u kući bili – podstanari. 

Dakle, svaki treći dom kojemu je bio zabranjen rad, i dalje je nastavio raditi kao da se ništa nije dogodilo. Osim toga, u 49 legalnih obiteljskih domova utvrđeno je da imaju veći broj korisnika od dopuštenog, a riječ je o 288 osoba.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.