Prati nas

Vijesti

HSU

Hrelja: Hrvatska treba uvesti socijalnu zaštitu za one koji žive ispod ljudskog dostojanstva

Dosta su pogrešne postavke Vlade koja ističe kako im je isplata mirovina sigurna. I umirovljenicima su povećani troškovi. Jedan dio živi ispod granice siromaštva, kaže Hrelja.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja

Silvano Hrelja, saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika izjavio je u programu N1 televizije da je u Hrvatskoj oko 900.000 osoba starije od 60 godina, dok 700.000 umirovljenika prima hrvatsku mirovinu manju od 2710 kuna.

“Starijih od 85 godina ima oko 92.000, starijih od 80 je 240.000, a starijih od 75 je 400.000; 300.000 osoba ima između 60 i 70 godina, odnosno – u Hrvatskoj je oko 900.000 umirovljenika starijih od 60 godina”, kaže Hrelja.


Potom je prokomentirao plan cijepljenja u Hrvatskoj, za koji kaže da zapravo ne postoji. “Naravno da treba biti oprezno, ali treba biti i unaprijed poznato”, smatra. Pfizerovo cjepivo, 120.000 doza, trebalo bi stići početkom godine, a prvi će ga primiti zdravstveni radnici. Na pitanje koliko će ga dobiti oni stariji od 70 godina, rekao je kako je prioritet cijepljenje svih onih koji skrbe o drugim ljudima, a potom korisnika domova za starije. “Ostali bi se trebali planski cijepiti”, dodao je.

Smatra da kod masovnih procjepljivanja nema smisla govoriti o cijeni – važna je zaštita pučanstva.

Je li isplata mirovina sigurna?

“Dosta su pogrešne postavke Vlade koja ističe kako im je isplata mirovina sigurna. I umirovljenicima su povećani troškovi. Jedan dio živi ispod granice siromaštva. Država nije spremna pomoći najpotrebitijima, gleda cijelu strukturu… Sustav mirovinskog osiguranja nije socijalna zaštita. Hrvatska treba promijeniti paradigmu, uvesti socijalnu zaštitu, štititi ljude koji žive ispod ljudskog dostojanstva, a ta granica je po Eurostatu 27.10 kuna”, rekao je Hrelja za N1.

Ističe kako gotovo 700.000 ljudi ima manju mirovinu od toga – nešto više od 500.000 ih živi u Hrvatskoj, a njih 150.000 izvan Hrvatske. Mirovine iduće godine bit će iste ili nešto veće, kaže, pa dodaje da “ne bi volio biti zlobni prorok. Nisu izgledna velika povećanja. Nije pošteno obećavati nešto više nego što pokazatelji govore.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP