Prati nas

Vijesti

Opet redovi?

Stožer je objavio novi režim za trgovine i trgovačke centre

Razvrstane su prodavaonice i trgovački centri tako da se određuju grupacije prema površini prodajnog prostora.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

“Pripremili smo odluku koja će vjerojatno tijekom dana biti potpisana, a odnosi se na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina u razdoblju od 12. prosinca do 10. siječnja”, objavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Razvrstane su prodavaonice i trgovački centri tako da se određuju grupacije prema površini prodajnog prostora. Ukupna površna trgovine umanjena za skladište i sanitarne čvorove, stubišta, tehničke prostore i slično.


“Broj kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici ili centru ograničit će se tako da u prodavaonicama koje imaju do 10 kvadrata neto površine prodajnog prostora istovremeno može biti samo jedan kupac. Za one 11-100 kvadrata najveći dopušteni broj kupaca određuje se tako da za svakog kupca mora biti najmanje 10 kvadratnih metara. Od 101 do 200 m2 neto površine mogu imati broj kupaca koji se određuje tako da za svakog mora biti osigurano najmanje 12 četvornih metara. Za prodavaonice od 201 do 2.000 kvadrata mora biti najmanje 16 metara kvadratnih za kupca, a za one s više od 2.000 kvadrata određuje se da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 20 kvadratnih metara”, kaže Božinović.

Za trgovačke centre najveći dopušteni broj kupaca koji istovremeno može biti, za svakog kupca mora biti najmanje 16 četvornih metara. Prodavaonice i trgovački centri moraju istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca i strogo se moraju pridržavati tog ograničenja. Sve prodavaonice i centri su obavezni za vrijeme dolaska većeg broja kupaca poduzeti dodatne mjere kako ne bi istovremeno bilo više ljudi od dopuštenog.

Za prodavaonice s više od 2.000 m2 površine i trgovačke centre uvode se i dodatne epidemiološke mjere: obustava organiziranog prijevoza za kupce, sprečavanje ulaska prekomjernog broja kupaca, uvođenje redara koji će spriječiti ulazak kada je broj više od 90 posto maksimalno dopuštenog broja. Obveza fizičkog sjedenja na zajedničkim dijelovima, uklanjanje namještaja za sjedenje, onemogućenje korištenja aparata za zabavu…

Obveza organiziranog upozorenja kupaca na mjere, a nadležnoj službi civilne zaštite moraju se dati podaci evidencije ventilacije, prozračivanja i izmjene zraka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP