Prati nas

Vijesti

Zeleno svjetlo

Vatikan: Cjepiva rađena na kulturi stanica koja potječe iz pobačenih fetusa su prihvatljiva

Sveta stolica upozorava na opasnost pandemije i vjernicima poručuje da je u redu cijepiti se.

Objavljeno

|

Od čega boluje papa Franjo?
Papa Franjo (foto: reynaldodallin/Pixabay

Sveta Stolica razriješila je dvojbe vjernika oko cjepiva u čijoj proizvodnji su korištene stanične kulture koje potječu iz pobačenih fetusa. Riječ je o linijama stanica koje su izuzete iz fetusa u prošlom stoljeću, a od tada su promijenjene razmnožene nebrojene puta.

Pojašnjenje koje je stiglo iz Vatikana navodi kako je davanje moralnog legitimiteta uporabi takvog cjepiva temeljeno na načelu “različitih stupnjeva odgovornosti za suradnju u zlu”.

Zato što je pandemijska opasnost stvarna, smatra Kongregacija za nauk vjere, cjepiva se mogu koristiti “sukladno savjesti i uz spoznaju da to ne predstavlja sudjelovanje u pobačaju iz kojega potječu stanice korištene za proizvodnju cjepiva”.

U nedostatku sigurnog cjepiva koje potječe iz drugih izvora, “moralno je prihvatljivo primiti cjepivo za COVID-19 u kojemu su tijekom istraživanja i proizvodnje korištene stanice pobačenih fetusa”, smatra Vatikan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.