Prati nas

Vijesti

Ljudska prava 2020

Vidović: Kćeri su unajmile dizalicu da bi kroz prozor mogle vidjeti umirućeg oca u domu

Posebno je teško za one osobe starije životne dobi koje žive u samačkim kućanstvima. Preko 50 posto njih živi u riziku od siromaštva.

Objavljeno

|

Lora Vidović (foto: ombudsman.hr)

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović govorila je za N1 povodom današnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava. Dan je to koji nas podsjeća da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

“Podsjećam da novi Zakon o socijalnoj skrbi čekamo već godinama uz izričito obrazloženje Vlade da bi imao negativne fiskalne učinke. Još prošle godine siromaštvo osoba starije životne dobi poraslo je u odnosu na 2018. za dva posto”, kazala je Vidović.


“Posebno je teško za one osobe starije životne dobi koje žive u samačkim kućanstvima. Preko 50 posto njih živi u riziku od siromaštva. To su stvarno porazni podaci i za njih 2020. stvarno nije donijela ništa bolje”, rekla je pravobraniteljica i istaknula stanje sa starijim stanovnicima ruralnih područja, u kojima su i inače slabo dostupne socijalne usluge, “ove godine postale još nedostupnije”.

Inspekcije su pojačane

Između ostalog, rekla je da još uvijek u domovima živi samo tri posto starijih, a da je problematika prava tih ljudi u žižu javnosti došla nakon požara u jednom domu s puno stradalih.

“Ukazalo se koliko je važan sustav nadzora. Ministarstvo komunicira da je zaposlilo 30 inspektora umjesto dosadašnjih 11. Vidjeli smo jučer vijest da su u zadnje vrijeme napravili veliki broj obilazaka i mislim da je to jako važno. Kao nekakav prvi korak svakako je važno. Nadam se da će to djelovati preventivno u prvom redu prema vlasnicima obiteljskih domova, ali naravno i privatnih, da sami razmisle kakav standard pružaju i u kakvim uvjetima im žive korisnici.”

Fleksibilnost je nužna

Istaknula je i problem u vrijeme pandemije kad obitelji ne mogu posjećivati svoje članove u domovima zbog epidemijskih mjera. “Možemo razumjeti da je to zbog njihovog zdravlja i njihove sigurnosti”, rekla je Vidović i dodala da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na preporuku njenog ureda ipak uvrstilo da u slučaju pogoršanja stanja korisnika, obitelji mogu doći u posjet umirućim članovima obitelji, unatoč koronavirusu.

“Imali smo primjer gdje su dvije kćeri unajmile građevinsku dizalicu da kroz prozor vide svog umirućeg oca. U takvim situacijama je nužno biti fleksibilan”, navela je Lora Vidović za N1.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP