Prati nas

Vijesti

Vlada šuti

HSU: Tražimo COVID dodatak za umirovljenike, druge zemlje ga isplaćuju

Na tiskovnoj konferenciji predsjednik HSU-a Veselko Gabričević i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja objasnili su zašto Vlada RH treba isplatiti jednokratnu pomoć umirovljenicima.

Objavljeno

|

Veselko Gabričević i Silvano Hrelja (foto: HSU.hr)

Nakon što su to učinili Sindikat umirovljenika Hrvatske te Matica umirovljenika Hrvatske, i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) traži od Vlade RH jednokratnu novčanu pomoć za umirovljenike, takozvani COVID dodatak.

“Svi građani, a svakako umirovljenici, imaju dodatne troškove u vrijeme pandemije, a poglavito u zimsko vrijeme kada su značajno povećani troškovi za grijanje, električnu energiju, higijenske potrepštine, dezinfekcijska sredstva, veća pomoć u kući zbog ograničenog kretanja, vitaminski dodatak ionako slaboj prehrani su potrebni”, poručuju iz HSU-a.

“Posebno su ugroženi i žive u teškom položaju umirovljenici na potresom pogođenom području, i to u Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Zagrebu, kao i dijelu Zagrebačke, Krapisnko-zagorske i Karlovačke županije”, navodi stranka te skreće pozornost da su umirovljenici morali izdvojiti od 200 do 300 kuna za nove prijemnike DVB-T2 signala bez kojih ne mogu pratiti zemaljske televizijske programe.

“Nama susjedne države, neke i slabijeg gospodarstva od našeg, vodile su računa o svojim umirovljenicima. Tako su Italija, Slovenija, Srbija, Crna Gora i Kosovo svojim umirovljenicima isplatile jednokratnu novčanu pomoć. Susjedna Mađarska je u siječnju 2021. g. svim umirovljenicima isplatila 25 posto mirovine, što će povećavati svake godine za 25 posto tako da će 1. siječnja 2024. g. njihovi umirovljenici dobiti i trinaestu mirovinu”, izvijestili su Gabričević i Hrelja.

HSU shodno nabrojanim razlozima traži jednokratni dodatak za umirovljenike i to:

  • 2 puta po 2.500 kn za umirovljenike na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije
  • 2.500 kn za umirovljenike čija su primanja do 2.500 kn
  • 1.500 kn za umirovljenike čija su primanja od 2.501 – 4.000 kn
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.